20. maj 2024 13:15

Predsednik Vlade Gabona: Nećemo glasati za rezoluciju o Srebrenici, konstantni smo u svojim pozicijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vlade Gabona: Nećemo glasati za rezoluciju o Srebrenici, konstantni smo u svojim pozicijama

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima izjavio je danas, odgovarajući na pitanje o glasanju o rezoluciji u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, da je ta afrička država konstantna u svojim pozicijama i prijateljstvu.

"Nema ničeg novog u mom odgovoru, ono što želim da kažem je da je Gabon konstantan u svojim pozicijama, u prijateljstvu, mi želimo da održimo tu poziciju koju imamo već mnogo godina. To samo želim da podsetim", rekao je predsednik Vlade Republike Gabon odgovarajući na pitanje o predstojećem glasanju u Njujorku.

Prethodno je premijer Miloš Vučević rekao da ga je danas predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Želimo da se vrati vaša ekspertiza u Gabon

Premijer Republike Gabon izjavio je danas da postoji međusobno poštovanje između Srbije i te afričke države, dodajući da oni žele da poštuju tradicionalne odnose koji su uspostavljeni još sa Jugoslavijom.

On je podsetio da su u prošlosti jugoslovenska preduzeća poput Energoprojekta učestvovali u izvođenju radova u Africi 70-ih godina, dodajući da veoma ceni taj posao.

"Želimo da se vaša ekspertiza vrati u Gabon u sve domene", poručio je predsednik te države.

Rejmond Ndonga Sima istakao je da ta država želi saradnju u oblasti poljoprivrede, navodeći da su oni mnogo novca uložili u kulture kao što su kakao ili palma.

Želimo da povećamo kontrolu ulaza preko granica naše zemlje

Ndonga Sima izjavio je danas povodom potpisanog Sporazuma o saradnji sa Srbijom u oblasti odbrane da oni žele da povećaju kapacitete za kontrolisanje ulaza preko granica te afričke zemlje.

"Ne treba da čekamo da se taj rizik materijalizuje pa da donesemo odluke. Vidimo i znamo da Srbija ima iskustvo u tom domenu i želimo da iskoristimo vaše iskustvo kako bismo povećali naše kapacitete da se zaštitimo i da pratimo šta se dešava na granici", rekao je predsednik Vlade Gabona odgovarajući na pitanje šta očekuje od potpisanog sporazuma.

On je naveo da je Gabon zemlja koja ima 857 kilometara obale u mnogo zona, dodajući da su pirati prava pošast i da su sve prisutniji.

Objasnio je da je Gabon zemlja koja je 80 odsto pod šumama, te da tu postoji rizik od infiltracije.