21. maj 2024 10:05

Goran Vesić: Vučić se lavovski bori da spreči usvajanje sramne rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Goran Vesić: Vučić se lavovski bori da spreči usvajanje sramne rezolucije o Srebrenici

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD  - Rezolucija o Srebrenici, koja će se naći pred Generalnom skupštinom UN, sramna je, jer nema za cilj pomirenje u regionu, već raspirivanje sukoba i da Srbija ostane obeležena kao zemlja koja je činila genocid, a srpski narod kao genocidan, izjavio je danas član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić.

Vesić koji je i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture dodaje da predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku vodi lavovsku borbu za srpske interese, protiv usvajanja tog dokumenta.

"Pobeda Srbije biće to što rezolucija neće biti usvojena jednoglasno, kao što su usvajane sve rezolucije do sada, jer je Vučić, kao lider male zemlje, uspeo da pokrene javno mnjenje da raspravlja o tome. To je velika pobeda", dodao je ministar Vesić za TV Hepi.

Vesić je ukazao da taj dokument ne govori o nevinim žrtvama, koje su nesporne, jer se u Srebrenici dogodio zločin, već je cilj da Srbija ostane trajno obeležena kao zemlja koja je izvršila genocid, a srpski narod označen kao genocidan.

"Rezolucija nema za cilj mir, već produbljivanje sukoba. Da ima za cilj mir, onda bi se sva tri naroda u BiH dogovorila o njenom tekstu, osim Srebrenice, bila bi pomenuta i druga stratišta i iza takvog teksta bi stali svi narodi u BiH. Ovako, rezolucija produbljuje rane, ne donosi mir i napisana je, zapravo, da bi raspirivala sukobe i nestabilnost u BiH i regionu", naveo je Vesić.

Gde su bile arhitekte pre 15 god kada je odluku o Sajmu donela vlada Cvetkovića

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je, povodom zahteva grupe arhitekata protiv odluke u vezi sa Beogradskim sajmom izjavio da u Srbiji postoji skoro 17.000 inženjera i arhitekata i da je njemu mišljenje svakod od njih važno, pa i grupe koju čini oko 300 ljudi.

Vesić je podsetio da je odluku da samo Hala 1 bude proglašena spomenikom kulture donela još 2009. godine vlada Mirka Cvetkovića, koja je takođe pokušala da proda Sajam, ali to nije učinila isključivo zato što nije bilo kupca.

Vesić je za TV Hepi rekao da grupa arhitekata praktično traži da sadašnja vlada stavi van snage odluku donetu 22. januara 2009. godine, kojom je Hala 1  Beogradskog sajma proglašena za spomenik kulture.

"Vlada Mirka Cvetkovića je na sednici 15. juna 2009. donela odluku da čitav Sajam bude spomenik kulture. Ta odluka je na snazi bila samo sedam dana, jer je ista vlada već 22. januara donela odluku da samo Hala 1 bude spomenik kulture, što i treba da bude. Tada su doneli i odluku da prodaju Sajam, pa i raspisali tender na koji im se niko nije javio", rekao je Vesić.

Dodaje da je od te odluke prošlo tačno 15 godina. "I svi su ćutali, nijednu peticiju tada nisu podneli, nijednu deklaraciju, nijedan protest nisu napravili. Sada su se setili kada se gradi novi Sajam van grada da to nije bilo u redu. Posle 15 godina ćutanja", istakao je Vesić.

Verujem da će građani glasati za one koji grade, a ne za one koji ruše

Goran Vesić rekao je da se ni pred ove lokalne izbore ne može čuti nijedan predlog opozicije kako bi nešto izgradili već je ceo njihov program kako srušiti Aleksandra Vučića, zbog čega je uveren da će građani glasati za one koji grade, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i svim drugim gradovima.

"Postoji u Srbiji lažna elita koja je naučila da u društvu imaju sinekure, naravno novčane, kao i da nameću vrednosne stavove u društvu, iako su manjina. To dešava decenijama. Oni nameću društvu manjinsko mišljenje, ali se pojavio Aleksandar Vučuć, koji se tome suprostavio, rekavši da će građani sami odlučivati ko će voditi zemlju. Zato oni u besu i nemoći rade i protiv svoje zemlje, misleći da će time sruštiti Vučića“, rekao je Vesić na TV Hepi.

Ukazao je i da nijedna lista opozicije, u susret izborima 2. juna, nije "čista" kada su u pitanju prikupljeni potpisi i kandidature jer su oni nesposobni liste da sastave po zakonu.

"Predložili su zakon po kojem niko ko je posle 3. jula prošle godine promenio prebivalište ne može da glasa na novoj adresi.Poslanici SNS su rekli da će za takav zakon kako su oni predložili da glasaju. I tako je bilo. Njihov zakon, njihova rešenja. Sutradan se na njihovim izbornim listama pojave kandidati koji su promenili prebivalište za manje od 11 meseci i sada po njihovom zakonu nemaju pravo glasa!? Potom njihova liderka Biljana Đorđević kaže da za njih taj zakon ne važi za njihove kandidate!? Znači važi za gradjanje i gradjane a za lažnu elitu ne važi!? Kao što ne važi ni za Aleksandra Ivanovića, fantoma sa Vračara, koji godinama bio funkcioner opštine na kojoj nije prijavljen kako sada sam priznaje…  Pokazalo se koliko oni imaju fantomskih kandidata, ne znaju ni listu da predaju, pa su im drugi krivi", ukazao je Vesić.