22. maj 2024 10:29

Petar Vojinović: Ne postoje propisani standardi za letelice kojima se prevoze državnici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Vojinović: Ne postoje propisani standardi za letelice kojima se prevoze državnici

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Urednik vazduhoplovnog portala Tango Six Petar Vojinović izjavio je danas, povodom pada helikoptera u kojem je bio predsednik Irana Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, da ne postoje propisani standardi za pilote i letelice kojima se prevoze državni zvaničnici jer za svako fizičko lice koje se prevozi bilo kojom letelicom mora da postoje isti standardi bezbednosti.

Kako je naveo u izjavi za Tanjug, piloti jedino mogu da budu selektovani od strane državnih službi, ali nikako ne smeju da se razlikuju po veštinama, odnosno moraju da budu identično obučeni za letenje u svim uslovima.

"Ukoliko temeljne istrage uopšte bude u Iranu, zemlji koja objektivno nije toliko otvorena, ne znam da li ćemo saznati rezultate te istrage. Uzroci nesreće mogu biti uslovljeni ljudskim faktorom, otkazom tehnike, sabotažom ili nekom namernom akcijom", objasnio je on.

Vojinović smatra da nije bilo namere da se sruši helikopter, zato što je područje samog udesa bilo pod velikom oblačnosti, horizontalna vidljivost je bila gotovo nepostojeća što, dodaje on, indikuje sličnosti sa nekim drugim nesrećama koje su se dogodile zbog pogrešne odluke da se uđe u složene meteo uslove pod kojima čak ni helikopter ne može nekada da leti normalno.

Komentarišući to što vojni analitičari ističu da je neobično što je odlučeno da Raisi leti helikopterom američke proizvodnje za koji, zbog sankcija koje su SAD uvele Iranu, nisu mogli da uvoze rezervne delove, Vojinović je ocenio da to nema nikakve veze sa ovim slučajem zato što je Iran već našao načine kako da uvozi potrebne delove, da održava celo voje ratno vazduhoplovstvo sa mnogo komplikovanijim letelicama.

"Ne može se pouzdano tvrditi da su sankcije razlog zato što one traju decenijama i nije bilo mnogo udesa. Starost letelice takođe nije nikakav parametar, ako je letelica stara može biti samo kompleksnija za održavanje. Helikopterska jedinica MUP-a Srbije ima isti helikopter koji je možda stariji i nikada nije imao nikakav udes. Modernije letelice se koriste za prevoz važnijih ličnosti, kao i kod nas", objasnio je on.

Na pitanje da li se često dešava da državnici lete redovnim letovima, kao što čini predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vojinović je rekao da od doleta aviona zavisi da li će predsednik ili premijer leteti redovnim avio linijama ili namenskim vazduhoplovima.

Prema njegovim rečima, poenta da predsednik ima svoj avion jeste da on ili bilo koji bitniji državni zvaničnik ne zavisi od redovnog avio-saobraćaja koji može da kasni, ili se odloži.