23. maj 2024 19:58

Barac: Srbija je danas pobedila, istina i pravda na našoj strani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Barac: Srbija je danas pobedila, istina i pravda na našoj strani

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je, da ishod današnjeg glasanja o nacrtu rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama predstavlja pobedu Srbije i da srpski narod treba da bude ponosan.

Generalna skupština Ujednjinenih nacija usvojila je danas Rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano.

Barac je za Tanjug istakao da je Srbija doživela veliki uspeh jer je 84 država bilo eksplicitno za rezoluciju. Protiv je bilo 19 zemalja, a 68 njih je bilo uzdržano.

On je napomenuo da je pravo pitanje zapravo koliko njih je danas zaista glasalo za, a koliko njih je bilo pod pritiskom ili je bilo ucenjeno.

"Na našoj strani su bile istina, pravda, čast, hrabrost da izađemo i da te države motivišemo da kažu ono što je u skladu sa istinom i pravdom, da ih motivišemo da podignu glas, kao i da ih motivišemo da ustanu za svoje pravo", istakao je Barac.

On smatra da pravo svih država jeste da su suverene, da imaju pravo glasa i da kažu ono što misle.

"Treba da budemo ponosni što smo Srbi, jer smo uspeli da motivišemo svet da ide u pravom smeru, u ovakvoj uzburkaloj svetskoj atmosferi kada se svi naoružavaju, mi smo uspeli da pobedimo", rekao je on.

On je poručio da je Srbija uspela da podstakne svet da glasno kažu ono što misle.

"Države koje su ostale uzdržane, odnosno, njihovo ćutanje, bilo je veoma glasno i mislim da su, iako su veoma moćne, doživele veliki poraz", dodao je on.

Barac je ocenio da je Nemačka danas doživela poraz i da je pokušala reviziju istorije, ali da joj to nije pošlo za rukom.

"Ovo je veliki uspeh naše diplomatije i zaista mislim da je predsednik Aleksandar Vučić uradio ogroman posao", kazao je on.

On je ukazao da smo ovakvim rezultatom saznali da ima dosta država koje su spremne da stanu uz istinu, uz pravdu, koje su spremne da stanu uz Srbiju, jer je ona i geopolitički važna.

"Za neke države, Srbija je veoma važna kao trgovinski i privredni partner, ali smo videli da ipak ima i onih od kojih to nismo očekivali, posebno u regionu, a bile su za usvajanje te rezolucije", naveo je on.

Barac je istakao da nismo možda zaslužili takav tretman, ali nažalost i to se pokazalo kao neminovnost u ovom regionu, koliko je ustvari snažan pritisak sila s polja i koliko postoji mešanja u naše procese.

"I uveren sam da nakon ove pobede Srbija ima još bolji i snažniji uticaj u svetu i da je naša diplomatija još sposobnija da predstavi istinu šta se dešava Srbiji u regionu", naveo je on.

Istakao je da kada govorimo o regionu, osim Mađarske, sve zemlje u okruženju su glasale, nažalost, za izglasavanje rezolucije.

"Ovo je pravno-neobavezujuća rezolucija, kao i Dejtonski mirovni sporazum gde govori da sve teme po pitanju BiH se rešavaju u Savetu o bezbednosti Ujedinjenih nacija, a ne u Generalnoj skupštini", naveo je on.

Prema njegovim rečima, ovo je suštinski težak udarac na mir u BiH, kao i težak udarac na Srbe koji tamo žive.

Barac je zaključio da Srbija nakon svega ima razloga za slavlje.