28. maj 2024 14:16

Balint Pastor: Prihvatio bih da budem gradonačelnik Subotice ako građani tako odluče

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balint Pastor: Prihvatio bih da budem gradonačelnik Subotice ako građani tako odluče

Foto: TANJUG/RTV Panon/ Čipak Edvin

SUBOTICA - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da bi prihvatio da bude gradonačelnik Subotice ukoliko građani odluče da SVM treba da vodi taj grad, uprkos tome što je trenutno poslanik u republičkom parlamentu.

Pastor je za Panon RTV rekao da bi u tom slučaju morao da se odrekne mandata u Beogradu, jer su po zakonu te dve funkcije nespojive.

"Ako Subotičani žele da grad ima gradonačelnika koji je lokalpatriota, i ako žele da razvijamo Palić, da razvijamo mesne zajednice, da sačuvamo duh grada i njegova stara zdanja, onda nema drugog puta nego da u nedelju glasaju za Savez vojvođanskih Mađara“, rekao je Pastor.

Savez vojvođanskih Mađara samostalno izlazi na izbore u 23 lokalne samouprave, i cilj im je da svugde postignu više nego do sada, da zadrže predsednike opštine u Senti, Bačkoj Topoli i Kanjiži, ali i da osvoje dovoljno glasova za te pozicije u Adi i Malom Iđošu.

"Sedište Saveza vojvođanskih Mađara je u Subotici, tu nam je centar, ovo je središte i vojvođanske mađarske zajednice, ili bar jedno od njenih najvažnijih mesta. Zbog toga mislim da je potpuno legitimno da mi želimo da pobedimo i to ne treba nikoga da vređa", rekao je pastor.

On je naveo da su proteklih nedelja vodili pozitivnu kampanju, govorili o tome šta je ono što je ostvareno u Subotici zahvaljujući učešću u vlasti Saveza vojvođanskih Mađara.

Pastor je kazao i da borba za glasove Subotičana ne treba da utiče na saradnju u koaliciji.

"Postoji još jedna stvar koja je ovde važna, a to su odnosi SVM i SNS, s obzirom da i ne učestvuju druge stranke koje mogu da dođu do lopte, ili da imaju šanse za pobedu. Više puta sam rekao, ova koalicija funkcioniše i treba da funkcioniše i funkcionisaće. Međutim, sada je na lokalnim izborima ulog taj da kakva će biti koalicija, koja stranka će biti jači član u koaliciji, jer će ta stranka dati gradonačelnika u ovim sredinama o kojima je reč", objasnio je Pastor.