29. maj 2024 11:51

Ulutaš: Hrabrost vojnika Kfora stabilizovala situaciju na protestima u Zvečanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ulutaš: Hrabrost vojnika Kfora stabilizovala situaciju na protestima u Zvečanu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PRIŠTINA - Komandant Kfora Ozkan Ulutaš ocenio je danas da je hrabrost vojnika te misije NATO-a tokom protesta u Zvečanu pre godinu dana pomogla da se stabilizuje situacija i spreči dalja eskalacija na severu Kosova i Metohije.

Povodom godišnjice tih događaja, on je u saopštenju naveo da odaje počast pripadnicima Kfora koji su povređeni u nemirima.

Dodap je i da se činjenice u vezi sa nasiljem na protestima u Zvečanu moraju utvrditi, a da počinioci moraju da odgovaraju.

Podsetio je da je nakon tog događaja NATO rasporedio blizu 1.000 dodatnih vojnika i težih oklopnih snaga na Kosovu i Metohiji.

Albanski gradonačelnici su 26. maja 2023.godine ušli u opštinske prostorije u četiri opštine na severu KiM uz podršku takozvane kosovske specijalne policije i pored pokušaja Srba da ih u tome spreče.

Pripadnici Kfora su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a posle neuspelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira te misije da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba u kojem je povređeno više desetina Srba i pripadnika međunarodne mirovne misije.