29. maj 2024 12:42

Zoran Todić: Upad albanskih gradonačelnika u opštine na severu KiM bio nelegitiman i nelegalan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Todić: Upad albanskih gradonačelnika u opštine na severu KiM bio nelegitiman i nelegalan

Foto: Tanjug video, arhiva

LEPOSAVIĆ - Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić ocenio je danas upad albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu KiM pre godinu dana uz pomoć tzv kosovske policije kao "nelegitimnu i nelegalnu akciju".

On je u intervjuu za TV Most istakao da zbog tih događaja "najviše ispašta običan narod" i da zaposleni u Opštini nemaju pristup svojim radnim mestima.

"Ubeđen sam da je to moglo da se spreči, ali jednostavno to je ostalo na saopštenjima ključnih zapadnih zemalja koji su tada davale preporuke da se ništa ne radi na silu i da ti predsednici opština koji zaista nemaju legitimitet niti legalitet obavljaju svoje radne zadatke u nekim drugim javnim zgradama", podsetio je Todić.

On je ukazao na to da vlada u Prištini nije uvažila pozive međunarodne zajednice i stavove lokalnog stanovništva.

"Kurti je radio sve da ugasi sve što je srpsko i vodio je antisrpsku politiku, antisrpsku kampanju, donosio jednostrane odluke, koje su za cilj imale progon srpskog stanovništva", napomenuo je Todić.

On je podsetio da je veliki broj Srba morao da napusti prostor opštine Leposavić jer su učestvovali u mirnim protestima, što za rezulat ima odlazak velikog broja mladih ljudi.

Todić je naveo da je srpskom narodu na KiM izuzetno teško, kao i da je od prošlogodišnjih događaja prisutna "velika neizvesnost" zbog "jednostranih, nerazumnih i antisrpskih odluka Vlade u Prištini".

"Setimo se i protivpravne eksproprijacije zemljišta, setimo se i znamo da danas nemamo srpske proizvode i robu iz Srbije koju je zabranila ova vlada, setimo se ne tako davne odluke o ukidanju i zabrani dinara, setimo se kidnapovanja, privođenja naših meštana, upucavanja naših ljudi", istakao je Todić.

Do ovih uslova ne bi došlo, prema njegovom mišljenju, da su primenjeni postignuti dogovori u Briselu.

"Pre svega mislim na formiranje Zajednice srpskih opština, jer mnogo ovih stvari, loših trenutaka za srpski narod svakako ne bi došlo da smo imali primenu Briselskog sporazuma", izjavio je Todić.

On je dodao da veliku odgovornost snosi deo međunarodne zajednice u dodao da će na prostoru KiM Srbi nastaviti da žive i traže "kompromisno, dugoročno, održivo rešenje" koje će garantovati njihovu budućnost.