30. maj 2024 13:28

Gojković: 12 kineskih kompanija u Vojvodini zapošljava više od 2.000 radnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković: 12 kineskih kompanija u Vojvodini zapošljava više od 2.000 radnika

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

NOVI SAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se danas sa privrednom delegacijom kineske provincije Džeđang i tom prilikom je istakla da dvanaest kineskih kompanija posluje u Vojvodini i da zapošljavaju više od 2.000 radnika.

Delegaciju kineske provincije Džeđang predvodi predsednik Asocijacije za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma Srbije i Kine Zoe Junvei, saopštila je Pokrajinska vlada.

Na sastanku je razgovarano o uspostavljanju saradnje i dogovoreno da će krajem juna u Pokrajinskoj vladi biti potpisan Memorandum o razumevanju i uspostavljanju saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Džeđang.

Sagovornici su se saglasili da postoje veliki potencijali za saradnju u brojnim oblastima od zajedničkog interesa - poljoprivredi, obrazovanju, nauci, kulturi i turizmu.

"Ponosni smo na tradicionalno prijateljstvo naših zemalja, kao i na saradnju koju ostvarujemo na regionalnom nivou između AP Vojvodine i provincija NR Kine. Odnosi između naše dve zemlje dostigli su 2016. godine nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu", izjavila je Gojković.

Ona je podsetila na to da dvanaest kineskih kompanija posluje u Vojvodini i da zapošljavaju više od 2.000 radnika.

"Dobra vest je da su kineske kompanije zainteresovane za ulaganje u našu zemlju i imamo najave da još jedna kompanija u oblasti saobraćajne infrastrukture planira da investira u Vojvodini", navela je ona.

Zoe Junvei je istakao da je razvoj AP Vojvodine brz i evidentan.

"I to je prednost koju smo mi prepoznali. Vojvodina raspolaže brojnim resursima i zainteresovani smo za saradnju", izjavio je Zoe Junvei.

Sastanku su prisustvovali i članovi Pokrajinske vlade.