31. maj 2024 13:35

Mekini: Nastavljamo da jačamo dosadašnju saradnju sa Vojskom Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mekini: Nastavljamo da jačamo dosadašnju saradnju sa Vojskom Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

BEOGRAD - Brigadni general u Evropskoj komandi Vojske SAD, zamenik direktora za partnerstva, bezbednosnu saradnju i saradnju protiv oružja za masovno uništenje Kris Mekini izjavio je danas, povodom otvaranja multifunkcionalnog strelišnog kompleksa "Vrtogoš" kod Vranja, da će Vojska SAD nastaviti da jača dosadašnju saradnju sa Vojskom Srbije kada god se ukaže prilika za to.

On je u izjavi za Tanjug istakao da je Srbija vodeća zemlja Balkana koja se nalazi na strateškoj lokaciji, zbog čega se raduje prilikama da podrži izgradnju partnerstva i saradnju u oblasti bezbednosti.

Mekini kaže da je na jučerašnjem otvaranju strelišta "Vrtogoš", kojem je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, iz prve ruke video rezultate donacije od 1.5 miliona dolara od strane SAD za taj poligon i strelište, koji su deo kompleksa baze "Jug" zajedno sa još dva trenažna poligona i najsavremenijih objekata za edukaciju i smeštaj.

"Mi već neko vreme radimo sa nekim od naših inženjera i nekim pripadnicima Nacionalne garde Ohaja koji su pod okriljem Južne komande vojske SAD dok su u Evropi. Uspeli su da savladaju težak teren na području baze, ali je sve urađeno kako bi se zaštitila životna sredina", objasnio je general.

Dodaje da se često dešava da izbiju požari na takvim poligonima zbog naoružanja zbog čega su oni i želeli da zaštite okolno područje, ali i da realizuju obuku i dostignu željeni nivo pripremljenosti. 

Mekini ističe da je bio veoma impresioniran vojnicima Vojske Srbije koji su juče bili prisutni, kao i nekim sistemima naoružanja koji će, napominje on, doprineti ukupnoj gotovosti oružanih snaga Srbije.

"Nastavićemo da vežbamo zajedno sa partnerima iz Vojske Srbije. Nadamo se da će moratorijum na vojne vežbe biti ukinut, ali u međuvremenu nastavićemo da sprovodimo potrebnu obuku", poručio je on.

Kako je naveo, juče je takođe imao priliku, pod direktnim nadzorom generala Mojsilovića, da isproba neke sisteme naoružanja prilikom čega se uverio da se radi o veoma efikasnom naoružanju, kao što je puška kalibra 50 koja se proizvodi ovde u Srbiji, a za koju smatra da je zaista jedinstven komad naoružanja.

"Utisci su veoma povoljni. Imao sam priliku da budem sa srpskim vojnicima na terenu i oni su uvek vrhunski. Neke od formacije juče, uključujući i vazduhoplovnu, i sama vizija, budućnost i namera iza svega što rade kao deo globalnih mirovnih operacija i njihovi kapaciteti da ostvare prava Srbije na samoodbranu bili su fenomenalni. Gledajući mlade vojnike koji vežbaju i njihove nadređene koji su bili prisutni, zaista mi je bilo toplo oko srca", istakao je on.

Mekini kaže da mu se dopala vizija za budućnost generala Mojsilovića, kao i zajednička bilateralna saradnja, zbog čega se nada prilikama u budućnosti koje bi omogućile nastavak jačanje te veze i saradnje.

"Jedna od stvari koju smo juče videli, tokom posmatranja na vozilima, ali i na zemlji, bila su dva hamvija, od ukupno 118 tih vozila na čijoj su isporuci Srbije SAD marljivo radile i veoma smo srećni što nam se pružila takva prilika", istakao je on.

Dodaje da će nastaviti da podržava aktivnosti na modernizaciji i tranziciji sa starog ruskog naoružanja ne samo na američku, već i vojnu opremu drugih zemalja - Francuske i Španije, napomenuvši da ako se na sve to gleda sa aspekta modernizacije, neophodno je truditi se da se naoružanje nabavlja iz sistema sličnih zemalja.

Mekini kaže da se Vojska SAD rukovodi vizijom Srbije o tome kakva joj je oprema potrebna, u kakvoj bi obuci njeni vojnici želeli da učestvuju, zbog čega se raduje svakoj prilici da sarađuje rame uz rame sa Vojskom Srbije, koja, dodaje on, učestvuju u mirovnoj operaciji na Sinaju zajedno sa američkim snagama.

"To je izuzetno važna misija koja traje već neko vreme. Ujedno pomažemo vojsci Srbije pripremajući je, u svojstvu partnera, za modernizaciju za misiju UNIFIL u Libanu koja je izuzetno važna, imajući u vidu geopolitičku situaciju na Bliskom istoku kakva je danas", napomenuo je general.

Komentarišući današnje otvaranje obdaništa u Valjevu, finansijski najvrednijeg projekta koji je Vojska SAD sprovela u okviru humanitarne pomoći Srbiji u vrednosti od 1.1 miliona dolara, Mekini je rekao da će kapacitet vrtića biti oko 220 dece i istakao da nema boljeg osećaja od toga kada se radi nešto za buduće lidere Srbije.

Prema njegovim rečima, to će biti bezbedno i komforno okruženje za vaspitače, zaposlene, roditelje ali pre svega decu - te buduće lidere - da mogu da rastu i razvijaju se, što je, smatra, ono nešto što ceo svet želi, da budući lideri mogu da pogledaju stvari iz drugačije perspektive, kako bi se smanjio broj sukoba u svetu.

General je istakao da je Vojska SAD od 2009. godine sveukupno pomogla Srbiji sa 18 miliona dolara različitim humanitarnim projektima i dodao da su mnogi od tih projekata bili u različitim delovima Srbije, tamo gde su bili najpotrebniji, zavisno od ekonomske i demografske situacije, radi pomoći stanovništvu u zabačenim krajevima.

"Takođe se fokusiramo i na medicinu, radili smo neke stvari sa CT skenerima, da bismo pomogli ranu dijagnostiku radi najboljeg mogućeg lečenja. Donirali smo novac u domove zdravlja na područjima gde takve lekarske nege nema i nastavljamo da tesno sarađujemo sa USAID- om, koji je naš veliki partner, kao i sa Stejt Dipartmentom, da bismo utvrdili, zajedno sa Vladom Srbije, u kojim slučajevima je naša pomoć najpotrebnija", naveo je on.