31. maj 2024 16:03

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Doneta nova odluka o konačnoj eksproprijaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Doneta nova odluka o konačnoj eksproprijaciji

Foto: Kancelarija za KiM

BEOGRAD  - Kancelarija za KiM saopštila je danas da je odluka tzv. vlade Kosova o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok novi atak na privatnu imovinu Srba i istakla da pred očima kompletne međunarodne zajednice Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke na direktnu štetu srpskog naroda i ponovo demonstrira da kada je potrebno naškoditi Srbima ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga.

Kancelarija je u saopštenju navela da istovremeno u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi nelegalni i nelegitimni predstavnici prete otvaranjem mosta na Ibru kao novi vid provokacije i zastrašivanja Srba.

"Iako su se protiv nelegalne eksproprijacije na severu Kosova i Metohije jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice, uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, te da su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrspkom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu", ističe Kancelarija za KiM.

Ukazuje se da su Srbi na severu KiM pune tri godine taoci Kurtija i njegove nasilničke i ratnohuškačke politike, a da su na meti i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta čije radove je zatvorio, otimanje zgrada za socijalno ugroženo stanovništvo, uzurpacija lečilišnog kompleksa 'Rajska banja', izbacivanje redakcije 'Jedinstva' na ulicu, dok njegove falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova".

Kancelarija dodaje da je to Kurtijeva demokratija i vladavina prava, iza koje se krije ogoljeni teror.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je na elektronskoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji za, kako je navedeno, ''javni interes nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su pogođene realizacijom infrastruktunih projekata od javnog interesa u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova".

Vlada privremenih prištinskih institucija je u maju prošle godine usvojila preliminarnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, ali je Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja, u decembru prošle godine doneo presudu kojom je poništio tu odluku i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.