1. jun 2024 14:49

Zrenjanin dobio novog biskupa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zrenjanin dobio novog biskupa

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

ZRENJANIN - Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet danas je zaredio novoimenovanog zrenjaninskog biskupa Mirka Šrefkovića, a svečanosti u katedrali svetog Ivana Nepomuka u Zrenjaninu prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov

Dosadašnjeg ekonoma Subotičke biskupije, u ovo visoko zvanje imenovao je papa Franja svojom odlukom 18. marta 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Novi zrenjaninski biskup Mirko Šrefković (47) rođen je u Subotici, gde je završio Biskupsku klasičnu gimnaziju „Paulinum“.

Kasnije je boravio i školovao se u Rimu, gde je pohađao studije filozofije, a potom i teologije, stekavši magistarsko zvanje iz fundamentalne teologije. Trenutno na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije predaje fundamentalnu teologiju.

Pored brojnih dužnosti koje je obavljao, novi zrenjaninski biskup bio je i generalni sekretar Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metoda do 2021. godine, a u periodu od 2007. do 2011. glavni i odgovorni urednik katoličkog lista „Zvonik“.

Zrenjaninska biskupija Katoličke crkve u Srbiji pokriva teritoriju Banata, organizovana je u 40-ak parohija i ima, prema vlastitim podacima, malo više od 60.000 vernika. Većina su Mađari, dok je manji broj Hrvata, Čeha, Nemaca, te banatskih Bugara, koji su katoličke veroispovesti.