3. jun 2024 20:11

CeSID: Na osnovu 100% obrađenog uzorka lista "Beograd sutra" osvojila 64 mandata, "Niš sutra" 30, "Novi Sad sutra" 46

Izvor: TANJUG

podeli vest

CeSID: Na osnovu 100% obrađenog uzorka lista "Beograd sutra" osvojila 64 mandata, "Niš sutra" 30, "Novi Sad sutra" 46

Foto: Shutterstock.com/Alexandru Nika, ilustracija

BEOGRAD - Prema procenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše mandata, 64 osvojila je lista "Beograd sutra" za koju je glasalo 52,9 odsto birača.

Sledi lista "Kreni promeni" koja je osvojila 21 mandat i 17,4 odsto glasova birača, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,2 odsto glasova birača i 14 mandata.

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa devet mandata i 8,1 odsto glasova, a Ruska stranka 1,2 odsto glasova i dva mandata.

"Uočen limitirani napredak u izbornom procesu"

Posmatračka misija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) ocenila je danas da je na izborima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uočen limitiran napredak u kvalitetu izbornog procesa u odnosu na izbore u decembru 2023. godine kroz, kako kažu, ograničeni uspeh političkog dijaloga i smanjenja sistemskih nepravilnosti tokom izbornog dana.

U preliminarnom izveštaju o izborima za skupštine gradova Beograda, Novog Sada i Niša 2. juna 2024. godine, koji je danas objavljen, Cesid navodi da su u izbornom procesu uvažena osnovna građanska prava, ali da je politička kompeticija bila limitirana bojkotom nekoliko političkih organizacija čije su posledice, kako kažu, bile najvidljivije u Beogradu.

Cesid preporučuje snažniji nastavak primene preporuka međunarodnih, ali i domaćih posmatrača uz aktivniju ulogu predstavnika vladajuće koalicije, a smatra i da je neophodno podići kapacitete lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora i otkloniti sve sumnje u tačnost i ažuriranost biračkog spiska.

Oni u izvesstaju koji je objavljen na sajtu Cesida, navode i da je primetan blagi napredak u radu gradskih izbornih komisija, posebno one u Beogradu, kroz podizanje transparentnosti u radu i dostupnosti snimaka sednica javnosti.

Bojan Klačar: Koalicija oko SNS pobednik izbora, ali i još neki akteri u opoziciji

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je danas da je pobednik jučerašnjih lokalnih izbora koalicija oko Srpske napredne stranke koja je uspela da zadrži vlast u Beogradu i da uveća broj mandata zbog manje izlaznosti, ali i da ima i nekih drugih pobednika u opoziciji, iako opozicija suštinski ne može biti zadovoljna ishodom ovih izbora.

"Možemo da kažemo da su rezultati išli u pravcu onih trendova o kojima se govorilo uoči izbora. Ne možemo da govorimo o tome da su svi rezultati potvrđeni na način kako se o tome govorilo jer je nemoguće imati prognozu za sve unapred", rekao je Klačar za Tanjug analizirajući rezultate izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

On je naveo da se uoči izbora očekivala dominantna uloga koalicije oko SNS, kao i da najveća neizvesnost bude u Nišu, što se pokazalo kao tačno, kao i očekivanje da će biti manja izlaznost posebno u Beogradu gde su efekti bojkota bili najveći.

Klačar je primetio i da je Srpska napredna stranka napravila odličan rezultat u Novom Sadu, gde su, kako kaže, uspeli da ponove rezultate iz decembra na manjoj izlaznosti i u situaciji u kojoj nije bilo bojkota.

Na osnovu 100% obrađenog uzorka lista "Aleksandar Vučić-Niš sutra" ima 30 odbornika

CeSID i IPSOS su nakon validacije svih unetih podataka iz zapisnika sa 90 biračkih mesta u Nišu, objavili konačnu projekciju rezultata i mandata za odbornike Skupštine Grada Niša, prema kojoj je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila 44,4 odsto glasova birača i ima 30 odbornika.

Prema toj projekciji, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16 i 24,4 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković  osvojio je 15,7 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova tri, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni osvojio je 4,1 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.

Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.

Na osnovu 100% obrađenog uzorka lista "Novi Sad sutra" osvojila 46 mandata

Prema procenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Novom Sadu, najviše mandata, 46 osvojila je lista "Novi Sad sutra", sa 53,1 odsto glasova.

Sledi lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" koja je osvojila 20 mandata, sa 24 odsto glasova, dok je treće mesto zauzela lista "Kreni promeni" sa osam mandata i 9,7 odsto glasova.

Na četvrtom mestu je lista "Heroji-Miša Bačulov" sa tri mandata i 3,8 odsto glasova, a Lista SVM koju predvodi Balint Pastor osvojila je jedan mandat i 1,2 odsto glasova.

Preliminarni rezultati za Zlatiborski okrug: U Arilju i Novoj Varoš SNS ima većinu

Prema preliminarnim rezulatima lokalnih izbora u Zlatiborskom okrugu koalicija oko SNS osvojila je većinu glasova u Arilju i Novoj Varoši.

U Čajetini na osnovu preliminarnih rezultata Opštinske izborne komisije, izlaznost je bila 65,68 odsto.

Procenti su podaci Opštinske izborne komisije, a brojevi glasova su iz štaba "Zdrava Srbija", prenosi RTS.

Milan Stamatović - Zdrava Srbija dobila je 55,99 odsto ili 4.944 glasa, "Aleksandar Vučić- Čajetina sutra" 14,28 odsto ili 1.229 glasova, GG "Naši ljudi za naše mesto - Marko Pantović" 24,13 odsto ili 2.016 glasova i Miloš Parandilović "Novo lice Srbije, biram borbu" 2,82 odsto ili 231 glas.

Slobodan Nikolić: Stav Ruske stranke da sa SNS formira većinu u Nišu

Predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić rekao je danas da je stav te stranke i njihovog Gradskog odbora Niš da podrži Srpsku naprednu stranku u tom gradu i da zajedno sa njom formira većinu.

Nikolić, koji je i član Ruskog nacionalnog saveta, rekao je da ta stranka neće uopšte razgovarati sa predstavnicima opozicije u Nišu i dodao da je nosilac liste "Grupa građana Dr Dragan Milić", uvredio i diskriminisao Ruse izjavom da on nije sreo nijednog u Nišu, prenosi portal realnosrb.rs.

Nikolić je za taj portal rekao da će Ruska stranka podržati SNS iz nekoliko razloga, od kojih je ključni nastavak započetih projekata u Nišu koji su važni za građane.

On napominje da Ruska stranka ima odbornike širom Srbije, i ističe da je posebno ponosan na Rusko-Srpski humanitarni centar u Nišu koji godina pomaže građanima u nevolji.

Dragoslav Pavlović: Pobeda u Nišu, sa Ruskom strankom možemo da formiramo vlast

Nosilac liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra" Dragoslav Pavlović rekao je danas da zvanično može da proglasi pobedu, nakon objave GIK-a, da je ta koalicija osvojila 30 mandata i dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija koja će voditi grad u narednim godinama.

Kako je rekao Pavlović, sa Ruskom strankom imaće 31 mandat.

U štab SNS su stigli i trubači i šampanjac, a slavlju je prisustvovao je i Tihomir Perić, prvi na listi Ruske stranke.

Pavlović je dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija i da se radi o, kako je rekao, "hrabrim ljudima koji žele da preuzmu odgovornost za vođenje grada".

GIK Valjeva: Pet lista imaće odbornike, najviše mandata listi oko SNS

U skupštinu grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, dok jedna nije prešla cenzus, a najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra", u glasovima 20.955, u procentima 55,32 posto od birača koji su glasali, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK).

Na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 odsto glasova.

"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" sa 1.778 glasova, što je 4,69 posto, imaće dva odbornika, dok je po jedan odbornički mandat pripao listama "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović", koja je osvojilia 723 glasa ili 1,91 posto i "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života" sa 737 glasova, odnosno 1,95 posto birača koji su glasali na lokalnim izborima u Valjevu, navodi se sa sajtu Kolubarske.

Izborna lista "Kasnimo- Narodna stranka- Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri- Stanko Ranković" nije prešla census sa 359 glasova ili 0,95 posto.

GIK: Lista okupljena oko SNS-a osvojila 50,25 odsto glasova u Čačku

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne (GIK) komisije grada Čačka, pobedu na loklanim izborima odnela je lista „Aleksandar Vučić - Čačak sutra” sa osvojenih 50,25 odsto glasova, odnosno 40 mandata u gradskom parlamentu.

Kako je saopšteno iz GIK-a, na drugom mestu je lista „Ivan Ćalović – Istina i čast”, koja je osvojila 15,5 odsto glasova, što je 12 mandata.

Lista „Probudimo Čačak” osvojila je 13,36 odsto glasova, odnosno 10 mandata.

Po četiri mandata osvojile su liste „Svi za Čačak – Narodna stranka – Dr Aleksandar Radojević” sa 6,26 odsto osvojenih glasova, „Čačak protiv nasilja” koji je dobio 6,14 odsto glasova i „Prim. dr Milan Roganović – Srpski pokret Dveri – Noško Obradović” sa 5,72 osvojenih glasova.

GIK: Na osnovu 94,47 obrađenih biračkih lista oko SNS ima 64 odbornika

Izborna lista "Aleksandra Vučić - Beograd sutra" osvojila je 52,8 odsto glasova i 64 mandata u Skupštini grada Beograda, prema preliminarnim rezultatima na osnovu 94.47 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je na večerašnjoj sednici utvrdila Gradska izborna komisija (GIK).

Na drugom mestu je lista "Savo Manojlović - I ja sam Beograd" osvojila je 17,71 odsto glasova i 21 mandat, a na trećem "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović" sa 12,15 odsto glasova i 14 mandata.

Prema najnovijim podacima GIK, lista "Mi - Snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" koja je osvojila 8,14 odsto glasova i 10 mandata, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Kao manjinska stranka, cenzus je prošla i izborna lista "Ruska stranka - Srbija i Rusi braća zauvek" koja je osvojila 1,16 odsto glasova i jedan odbornički mandat.