5. jun 2024 12:02

Žarić Kovačević dogovorila sa ambasadorom Koreje: Uskoro će biti uspostavljen Centar za razvoj elektronske uprave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarić Kovačević dogovorila sa ambasadorom Koreje: Uskoro će biti uspostavljen Centar za razvoj elektronske uprave

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević dogovorila se danas sa ambasadorom Republike Koreje u Beogradu Đeung Lijom da se uspostaviti Centar za saradnju između dve zemlje u oblasti elektronske uprave, odnosno Centra za e- upravu u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji će podržati dalju nadogradnju pravnog i strateškog okvira za razvoj elektronske uprave.

Taj Centar će kako se navodi u saopštenju Ministarstva, doprineti daljem jačanju kapaciteta službenika.

Žarić Kovačević je istakla da je saradnja sa Republikom Korejom vrlo značajna budući da se radi o tehnološkom gigantu i zemlji koja je u svetskom vrhu razvoja elektronske uprave.

"Centar za e- upravu čije otvaranje je planirano, novi je oblik naše zajedničke usmerenosti i napora da se modernizuje javna uprava. Centar će imati zadatak da uz podršku eminentnih korejskih stručnjaka analizira stanje u oblasti elektronske uprave i pripremi konkretne preporuke za dodatno unapređenje politika u ovoj oblasti, a sve u cilju nastavka sigurnog i ubrzanog digitalnog razvoja", poručila je ministarka.

Pored toga što su se sagovornici osvrnuli na dosadašnje efekte međusobne saradnje, saglasili su se i da je potrebno da se nastavi u pravcu unapređenja bilateralnih odnosa.

Ministarka Žarić Kovačević i ambasador Li dogovorili su potpisivanje novog Memoranduma o saradnji koji će definisati oblasti saradnje za period od 2024. do 2026. godine.

Podsetili su da je na osnovu ranijeg Memoranduma o razumevanju i međusobnoj saradnji Republika Koreja pomogla otvaranje Srpsko- korejskog informatičko- pristupnog centra koji funkcioniše u Beogradu u okviru Ministarstva kao moderni prostor čija je namena besplatno obučavanje građana da koriste savremene informacione i komunikacione tehnologije.

Ministarka je naglasila da je prema raspoloživoj statistici više od 80.000 građana posetilo ovaj IT centar radi pohađanja 4.000 različitih IT kurseva.

Ona je objasnila i da je zahvaljujući MDULS-u i uz korejsku podršku otvoren sličan objekat u Nišu, te da je na ovaj način omogućeno građanima koji žive i rade u ovom delu Srbije da unapređuju kompjuterske sposobnosti.