5. jun 2024 15:18

Bilčik za Tanjug: ZSO je apsolutni prioritet, Priština mora da uradi svoj deo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bilčik za Tanjug: ZSO je apsolutni prioritet, Priština mora da uradi svoj deo

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština apsolutni prioritet koji mora da se realizuje.

"ZSO je važna iz perspektive EU i što je važno to se vidi i u izjavama evropskih političara", rekao je Bilčik u intervjuu za Tanjug.

Dodao je da Srbija ima još dosta toga da uradi i smatra da bi napredak i podrška Srbiji u širem smislu bili lakši ako bi se ona pozabavila "svojim pitanjima".

Blčik je istakao da je u dijalogu Beograd imao konstruktivnu ulogu i da je dosta toga ostvareno, ali da postoji nova realnost da bar na papiru postoji svetlo na kraju tunela kako će se dijalog završiti, ali postoje i ozbiljne prepreke.

Bilčik je istovremeno izrazio nadu da će se dijalog nastaviti.

"Još jedno pitanje koje bi trebalo rešavati su događaji u Banjskoj. To u ovom trenutku nije u fokusu, ali to pitanje će stalno isplivavati na površinu. Od tog događaja Srbija je u očima evropskih partnera izgubila deo kredibiliteta. To može da se povrati konstruktivnim učešćem u dijalogu, zatvaranjem slučaja u Banjskoj", rekao je Bilčik.

On je rekao i da je Poglavlje 35 u pregovorima za članstvo u EU jedini način da se stavi tačka na "mračni deo istorije regiona".

"Znam da su ljudi umorni, ali ako pogledam proteklih četiri, pet godina dijaloga, puno praktičnih stvari koje su bile nezamislive su ostvarene - registarske tablice, lične karte. Sada se radi o velikim odlukama i zato Priština mora da uradi svoj deo, ali imamo drugačiju realnost u dijalogu od jeseni i očekuju se odgovori od Srbije. Gledam iz svoje perspektive evropskog političara - ako želite da pomognete jednoj zemnlji morate da imate argumente u prilog te zemlje", rekao je Bilčik.

Dodao je i da Poglavlje 35 nije najvažnije pitanje u pregovorima, već jedno od tri, pored usklađivanja sa spoljnom politikom EU i kontinuitetom reformi.

"To su tri stuba za napredak Srbije kada je reč o evropskom putu", zaključio je on.

 

Ovo je istorijska prilika za proširenje i region Zapadnog Balkana

Vladimir Bilčik izjavio je danas da je sada istorijska prilika za proširenje Evropske unije, kao i da smatra da će naredno proširenje biti na Zapadni Balkan.

On je u intervjuu za Tanjug rekao i da ukoliko postoji fokus na evropsku agendu proširenje može da postane stvarnost.

"Mislim da je ovo prilika za region i ko god prvi uđe u Uniju uradiće to jer je ispunio kriterijume. Srbija mora da donese važne odluke. Mislim da je voz krenuo iz stanice i da je dobro da se bude na početku, a ne na kraju voza", rekao je Bilčik.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nijedna zemlja regiona neće ući u EU pre Ukrajine, rekao da je Srbija mnogo ispred te zemlje i na tehničkom i političkom planu.