5. jun 2024 14:34

Maja Gojković: Dužni smo da uložimo napor da bismo očuvali Obedsku baru ali i druge lepote

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: Dužni smo da uložimo napor da bismo očuvali Obedsku baru ali i druge lepote

Foto: TANJUG/MILOŠ MILENKOVIĆ

NOVI SAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković poručila je danas na obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode "Obedska bara" da smo dužni da uložimo maksimum napora kako bismo negovali i očuvali ne samo Obedsku baru i njene lepote, već i sve druge prirodne bisere u Vojvodini i Srbiji.

"Poslednjih deset godina svedoci smo da je zahvaljujući jedinstvenom delovanju svih nivoa vlasti i stručne javnosti, proces zaštite životne sredine u našoj zemlji u fokusu. Svesni smo važnosti očuvanja životne sredine i kontinuirano ukazujemo na važnost podizanja svesti građana po ovom pitanju", rekla je Gojković, saopštila je Pokrajinska vlada.

Prema njenim rečima, o svemu tome najbolje svedoči podatak da je Pokrajinska vlada za sistem očuvanja životne sredine u poslednjih sedam godina izdvojila više od 100 miliona dinara.

"Zaštita životne sredine ostaće jedan od najvažnijih prioriteta nove Pokrajinske vlade", rekla je Gojković i naglasila da na prostoru Pokrajine danas postoje čak 124 zaštićena područja.

Obedska bara je najstarije zaštićeno područje u našoj zemlji i jedno od najstarijih prirodnih dobara u svetu. Stavljena je pod zaštitu 1874. godine.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, direktor JP "Vojvodinašume" Roland Kokai i direktor Zavoda za zaštitu prirode Željka Jeličić Marinković.