6. jun 2024 14:27

Žigmanov: Partnerstvo države i civilnog sektora od izuzetnog značaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Partnerstvo države i civilnog sektora od izuzetnog značaja

Foto: TANJUG/BEOGRADSKA OTVORENA ŠKOLA/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

NIŠ - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov rekao je danas da je partnerstvo države i civilnog sektora od izuzetnog značaja, te da je Ministarstvo otvorilo vrata za različite inicijative i permanentni dijalog sa organizacijama civilnog društva.

Kako je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Žigmanov je, govoreći na Regionalnoj konferenciji Move.Link.Engage - Korak bliže ka snažnijem civilnom društvu u Nišu, istakao da Ministarstvo nastavlja da radi na stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

"Takođe, nastavlja se sa jačanjem kapaciteta i osnaživanjem svih aktera u tom procesu da se bolje razumeju, da se upoznaju sa procedurama i mehanizmima kako da bolje i uspešnije sarađuju, i da zajedno donose odluke koje su na dobrobit, pre svega, zajednice u kojoj žive i svih građana i građanki", poručio je Žigmanov.

On je podsetio da je saradnja države i civilnog sektora jako važna u samom procesu evropskih integracija i da je dugi niz godina to politički kriterijum za članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji.

Obraćajući se okupljenima, Žigmanov je potvrdio rešenost da kroz proces evropskih integracija razvijamo odnose sa civilnim sektorom i povećavamo učešće organizacija civilnog društva u procesima odlučivanja na svim nivoima vlasti, posebno na lokalnom nivou.

On je rekao da je neophodno svi društveni akteri gledaju na proces kreiranja javnih politika kao na partnerski proces, i da svi redovno pitaju građane za stavove i mišljenje.

"Ministarstvo nastavlja da bude ključna adresa za sve potrebe i da kroz dijalog dođemo do onih rešenja koja su prihvatljiva za sve", poručio je Žigmanov.

Konferenciju u Nišu organizovala je Beogradska otvorena škola, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, u sklopu projekta EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji.