7. jun 2024 11:28

Vulin: Kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan miran

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vulin: Kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan miran

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BANJALUKA - Svesrpski sabor je dobra vest za Balkan, jer kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan siguran i miran, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je ukazao da srpsko nacionalno pitanje na Balkanu ne može da se rešava parcijalno i pojedinačno, nego samo posmatrajući Srbe kao celinu, odnosno jedinstven politički narod.

On je rekao da će suštinska poruka skupa koji će sutra biti održan u Beogradu, biti da su Srbi nakon dugih decenija lutanja ponovo postali jedinstven politički narod i da će zajedno donositi odluke suštinske za opstanak bez obzira gde oni žive.

Vulin je istakao da podele na prekodrinske, ovodrinske Srbe, na nekakve Prečane, na Srbe iz ove ili one republike ili države, treba da prestanu od momenta kada bude održan ovaj veliki Svesrpski sabor.

Srbi se najviše bore za stabilizaciju i za mir na Balkanu

Evidentno je da se Srbi najviše bore za stabilizaciju i za mir na Balkanu, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i istakao da istorija uči da sukobi na Balkanu počinju kada dođe do pokušaja fizičkog uništenja Srba ili brutalnog gaženja njihovih prava

"Ali, kada su Srbija i Srbi mirni, a stvari funkcionišu uz poštovanje, nikad nema sukoba na Balkanu", rekao je Vulin u intervjuu za Srnu govoreći o optužbama od pojedinih susednih naroda, odnosno političara iz Sarajeva, Prištine i Zagreba da su Srbi pretnja po mir, a posebno Republika Srpska i Srbija i koju ulogu u svemu tome ima NATO.

"Niste mogli da čujete nijednog političkog predstavnika Srba bez obzira da li je u pitanju Republika Srpska ili Srbija koji je govorio o tome da ćemo silom ili ratom bilo šta uraditi ili postići", naveo je Vulin, koji je i senator Republike Srpske.

Njegovu zabrinutost, kaže, izazivaju stavovi Sarajeva, Zagreba, a posebno Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, odnosno privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini, jer to nije iz njihove glave.