7. jun 2024 12:19

Vučić: Srbija će dati sve od sebe da u 21. veku izbegne svaki sukob

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija će dati sve od sebe da u 21. veku izbegne svaki sukob

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sve što se dešava u svetu i Evropi polako vodi u katastrofu i poručio da će Srbija dati sve od sebe da u 21. veku izbegne svaki sukob i brine o ekonomiji.

"Voz kad iz stanice krene i onda se zaleti, a ide nizbrdo i negde još malo nailazi na liticu i ispod toga provaliju. I sad razmislite može li voz da preživi pad u provaliju, a drugog puta nema. A kada ovako strmoglavo ide ko može da ga zaustavi - plašim se više niko", rekao je Vučić komentarišući izjave francuskog i ruskog predsednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina o naoružavanju.

Na predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza Soko, na Tehničko-putničkoj stanici Zemun, Vučić je rekao novinarima da je za Srbiju važno da čuva mir, da sačuva narod i ljude.

"Daćemo sve od sebe da Srbija u 21. veku izbegne svaki sukob, svaki rat i da samo grabi u miru ka velikim ekonomskim uspesima", naveo je Vučić.

Od Sabora očekujem poruku jedinstva, biće donete i važne odluke

Predsednik Srbije rekao je da očekuje da će sa Svesrpskog sabora koji se sutra održava u Beogradu biti poslati poruka jedinstva i najavio da će biti doneto mnogo važnih odluka.

On je rekao i da očekuje da se pošalje poruka i o političkom subjektivitetu srpskog naroda u celom regionu. 

"Jesu li Albanci kao kolektivni politički subjektivitet postigli značajne rezultate u Severnoj Makedoniji - jesu. A jesmo li mi Srbi postigli ikakve rezultate kao politički subjektivitet u Crnoj Gori - nismo", rekao Vučić tokom predstavljanja elektromotornog kineskog brzog voza u Tehničko-putničkoj stanici Zemun. 

Vučić je dodao da ne misli da se treba mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali da Srbi moraju da istaknu da se ne stide svog porekla i da se ponose svojim rodom.

Za mene su izbori završeni, nemam vremena da se bavim tim pitanjima

Vučić je izjavio danas da su za njega izbori završeni i da nema vremena da se bavi time ko će da formira vlast na Vračaru, Starom gradu ili u nekim drugim mestima.

"Ne bavim se time. Znate li koliko je komplikovano napravit ovaj Sabor, znate li koliko nas problema čeka? Znam da imamo 11 miliona kilograma šećera, 14 miliona kilograma soli u robnim rezervama, pa se time bavim. Za mene su izbori završeni, posao je na državnim organima, institucijama. Ja sam rekao i jednima i drugima šta mislim i da vode računa o narodu", rekao je Vučić na Tehničko-putničkoj stanici Zemun.

Kako je dodao, nema snage da se bavi tim pitanjima.

"Tri večeri zaredom samo na Saboru radimo do 12 uveče što vi ne možete ni da vidite. Ispratio sam (Milorada) Dodika u Sankt Peterburg, onda smo nastavili da radimo. Bavim se tima ko ide u Švajcarsku, ko ne ide, tu je i ugovor o slobodnoj trgovini sa Egiptom, ugovor o slobodnoj trgovini sa UAE, hoćemo li da imamo dovoljno nafte, kad će da nam proradi Kostolac, zašto je gas sa 300 i 320 (dolara) skočio na 400 i 420, zašto je cena struje skočila na tržistu. Nemam vremena da se bavim time ko će da formira vlast na Vračaru i Starom gradu i drugim mestima", rekao je Vučić.