8. jun 2024 07:45

Lončar sa Šeranićem: Saradnja u oblasti zdravstva u interesu svih građana Srbije i Republike Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lončar sa Šeranićem: Saradnja u oblasti zdravstva u interesu svih građana Srbije i Republike Srpske

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar sastao se sa svojim kolegom ministrom zdravlja i socijalne zaštite i potpredsednikom Vlade Republike Srpske dr Alenom Šeranićem uoči današnjeg Svesrpskog sabora.

Ministar Lončar je svog gosta u petak dočekao u novoj zgradi UKC Srbije i tom prilikom ga upoznao sa radom operacionog bloka, odeljenja poluintezivne nege, odeljenjem neurologije, odeljenja hirurške intezivne nege, kao i hitnog prijema sa reanimacijom u Urgentnom centru.

Ministar i potpredsednik Vlade Republike Srpske Šeranić i njegova delegacija, u kojoj su se nalazili Ivan Popović, direktor bolnice Zvornik i predsednik Aktiva direktora bolnica RS i Nedeljko Lambeta, direktor bolnice u Trebinju, posetili su i Novi Sad gde su obišli UKC Vojvodine i upoznali se sa dinamikom radova na proširenju, dogradnji i izgradnji te zdravstvene ustanove.

U društvu pokrajinskog sekretara za zdravstvo Milana Popova i direktorke UKCV Edite Stokić, delegacija iz Republike Srpske i ministar Lončar imali su priliku da se upoznaju i sa uspešnom transformacijom nekadašnje Kovid klinike u Mišeluku u Centar za dijalizu.

Ministar Lončar je tokom razgovora sa ministrom Šeranićem istakao da će Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, kao i naši zdravstveni radnici, nastaviti da pružaju podršku kolegama iz Republike Srpske, u interesu svih građana bez obzira sa koje strane reke Drine žive.

"Ono što je najvažnije je to što smo omogućili svim građanima da što manje idu u velike centre. U manjim sredinama treba da dobijaju uslugu istog kvaliteta kao što je u većim sredinama. To podrazumeva usavršavanje i lekara i sestara. Sve to je ostvareno zahvaljujući saradnji i odnosima koje imamo i brigom o građanima, bilo da su u Srbiji ili u Republici Srpskoj. Mislim da smo uspeli da približimo ministru i direktorima kako to uživo izgleda. Mnogo toga zajedno možemo da uradimo", rekao je Lončar.

On je izrazio neizmernu zahvalnost predsedniku Vučiću i predsedniku Dodiku za organizaciju ovog događaja.

"Mnogo novca se ulaže u ovo i red je da se to vrati građanima. Sastali smo se ovde da rezimiramo sve što smo videli. Sklonili smo se iz gužve i grada. Već smo dogovorli neke sporazume koje ćemo potpisati u narednih desetak dana. Mislim da će sve to biti u korist građana. Mislim da će ovi skupovi da prerastu u tradiciju i da će se dešavati češće" istakao je Lončar.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite i potpredsednik Vlade Republike Srpske dr Alen Šeranić istakao je značaj izuzetne saradnje sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, koja je u najvećem interesu svih građana Srpske.

"Imamo veliku podršku ministra Lončara i predsednika Vučića. Kolege iz Republike Srpske ostvaruju mogućnost učenja u Republici Srbiji. Mnogo građana ide u Srbiju ako ne može nešto da ostvari u Republici Srpskoj. Nemerljiva je podrška Srbije u vreme pandemije. Gledali smo kako građanima da obezbedimo sigurnost. U međunarodnim tokovima imamo podršku Srbije i mnoge stvari koje su oni izučili koristimo i mi. Imali smo prilike da posetimo i Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu koji je mnogo napredovao u poslednjih nekoliko godina" rekao je Šeranić.