8. jun 2024 12:22

Ministri poljoprivrede Srbije i Srpske razgovarali o nastavku saradnje u brojnim oblastima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri poljoprivrede Srbije i Srpske razgovarali o nastavku saradnje u brojnim oblastima

Foto: logo

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović izjavio je danas da se saradnja Srbije i Republike Srpske nastavlja u nizu brojnih oblasti, navodeći dogovor na polju fitosanitarne inspekcije koji će doprineti boljem protoku robe.

"Razmenili smo iskustva, a baveći se agrarom, mislim da smo napravili jedan krupan iskorak sa e-agrarom, koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije", rekao je Martinović.

On je dodao da Srbija ima niz drugih informatičkih dostignuća koja će rado podeliti sa kolegama i prijateljima iz RS, kao i da je danas sa svojim kolegom iz RS Savom Minićem postigao važan specijalni sporazum u oblasti uređenja donjeg toka reke Drine.

Minić je kazao za RTS da bi nedavno potpisani sporazum i memorandumi sa Srbijom, a koji čekaju ratifikaciju u skupštinama Srbije i Srpske, u praksi trebalo da omoguće efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

"Srbija je tu otišla par koraka ispred nas kada je u pitanju sam sistem obračuna, površina kontrole, način plaćanja. Mi želimo da preuzmemo sve te dobre prakse, ali je veoma bitno da imamo usklađene cene. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske i trebalo bi da ugovorimo kompatibilnost", istakao je Minić.