8. jun 2024 12:54

Milan Knežević: Hvala "sponzorima" Rezolucije protiv srpskog naroda, ujedinili su nas u otporu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Knežević: Hvala "sponzorima" Rezolucije protiv srpskog naroda, ujedinili su nas u otporu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Demoratske narodne partije Crne Gore i narodni poslanik u crnogorskoj skupštini Milan Knežević rekao je da se "zahvaljuje sponzorima i kosponzorima rezolucije protiv srpskog naroda" jer su oni ujedinili sve prisutne na Svesrpskom saboru koji se održava u Beogradu.

"Posebno želim da se "zahvalim" i amandmanlijama i preambulašima iz crnogorske Vlade, jer su nas ujedinili na ovom saboru, u prkosnom otporu zlokobnoj nameri da se najstradalniji narod na Balkanu proglasi genocidnim", rekao je Knežević na sednici Vlada Srbije i Republike Srpske u Palati Srbija u Beogradu.

On je naglasio da su se nakon referenduma 2006. godine Srbi u Crnoj Gori suočavali, i da se i dalje suočavaju sa pokušajima, kako je rekao, "asimilacije i identitetskim inženjeringom".

"Ubijali su nam srpski jezik, proterivali su nam iz udžbenika Desanku Maksimović, čika Jovu Zmaja, Dobricu Ćosića. Ponižavali su nas i vređali priznajući tzv. državu Kosovo, hteli da nam otmu naše svetinje, potapali nas u vodu zaborava kako bi zaboravili da smo delili zajedničku prošlost, poraze i pobede i objašnjavali nam da je posle 2006. godine sramota da se nacionalno izjasniš kao Srbin i da je sramota da kažeš da si glasao za zajedničku državu sa Srbijom u tom periodu", rekao je Knežević.

Rizikujući da, dodao je, u aktuelnoj Vladi Crne Gore ne dobije ni mesto "ložača kotlova" i bez namere da preispituje državno-pravni status Crne Gore, rekao je da želi da na Svesrpskom saboru jasno saopšti da se ponosi činjenicom što je Srbin iz Crne Gore, iz Zete, prve Srpske države.

"I što sam zajedno sa mojom porodicom i 44,5 odsto Srba i Crnogoraca na referendumu glasao za zajedničku državu sa Srbijom. Želim i da pošaljem poruku našem narodu u Crnoj Gori koji je 21. maja 2006. godine glasao za zajedničku državu sa Srbijom, da digne glavu gore i bude ponosan, nepokolebljiv", rekao je Knežević.

On im je poručio da treba da znaju da "naše bitke tek počinju" i da je ovo poruka srpskog jedinstva.

"Poruka srpskog jedinstva koja govori da, kao što smo u prošlosti rame uz rame i Srbin iz Zete i iz Aranđelovca, Kumanova, Vukovara se suprotstavljali raznim imperijama koje su pohodile na naše države i naš ponosni narod, i sada smo zajedno pred svim ovim izazovima. Zato želim da vas zamolim da prihvatite ono što su i naši zahtevi za ostvarenje nacionalnih interesa srpskog naroda u Crnoj Gori", rekao je Knežević.

Naveo je da je reč o tome da, kada se objave rezultati popisa u Crnoj Gori, žele da se srpski jezik normira kao službeni jezik u Ustavu.

"Želimo da podržite našu inicijativu da se potpiše međudržavni sporazum sa Republikom Srpskom o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije. Želim da podržite inicijativu o stvaranju posrednih ekonomskih, duhovnih i kulturnih veza sa Srbijom i Republikom Srpskom. Sve ne može jedna majka da rodi, ali braća se poznaju u muci", rekao je Knežević.

Dodao je da "sponzori i kosponzori rezoulicija protiv našeg naroda" mogu da nastave da ih donose.

"A mi ćemo se još snažnije i jedinstvenije skupljati. Jer danas je istorijski dan, prvi put su visoki zvaničnici države Crne Gore na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i RS", rekao je Knežević i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što su danas deo ovog, kako je rekao nacionalnog trojstva.

Knežević se zahvalio svima, uz poruku "Živela Srbija, živela Republika Srpska, nek` je večna Crna Gora".