8. jun 2024 13:04

Aleksandar Mitić: Odluka o održavanju Svesrpskog sabora doneta u pravo vreme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Mitić: Odluka o održavanju Svesrpskog sabora doneta u pravo vreme

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu izjavio je danas da je odluka o održavanju Svesrpskog sabora došla u pravo vreme, s obzirom da smo, kako je naveo, svedoci paralelnog hibridnog pritiska na dva najosetljivija pitanja za srpski narod - pritisak po pitanju Kosova i Metohije i pritisak na Republiku Srpsku.

Mitić je ukazao da su ta dva procesa deo hibridnog rata protiv srpskog naroda i odvijaju se paralelno, što znači da su, kako je rekao, bili orkestrirani i organizovani.

"Imali smo paralelno i metode koje su se primenjivale uzurpiranja imovine, hapšenja, i zato je važno bilo organizovati ovakav skup, da li će biti istorijski zavisiće od ljudi koji to dogovaraju, ali i budućih generacija", istakao je on.

Prema njegovim rečima, prenosi RTS, pritisak je i na Dejtonski sporazum jer vodeće svetske sile pokušavaju da svet zasnovan na povelji UN bude zasnovan na pravilima

"Dejton onakav kakav je bio 1995. godine, dakle slovo Dejtona je nešto što jeste deo međunarodnog prava i nešto što bi trebalo da se poštuje", naveo je on.

Mitić je objasnio da je sve nakon toga, ukidanje, ingerencija Republike Srpske, nametanje takozvanog visokog predstavnika, kako je rekao, sve su to ta neka pravila, kreativna interpretacija Dejtona, koje su, kao što možemo da vidimo, umesto učvršćivanja te snage BiH, praktično doveli tu zemlju do jedne ivice.

"Ukoliko se ne vratimo izvornom Dejtonu, ukoliko se ne vratimo međunarodnom pravu, BiH realno nema budućnost, zaključio je Mitić.