8. jun 2024 13:35

Šeranić: Uskoro Memorandum za uspostavljanje registra donora matičnih ćelija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šeranić: Uskoro Memorandum za uspostavljanje registra donora matičnih ćelija

Foto: Shutterstock.com/nBhutinat, ilustracija

BEOGRAD - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Beogradu da je sa ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarom dogovorio da se uskoro potpiše memorandum koji se odnosi na uspostavljanje registra donora matičnih ćelija Republike Srpske u Srbiji.

Šeranić je rekao da se da će uskoro biti završene administrativne procedure i naveo da je na vladama da završe postupke, ali da su i zavodi za transfuziologiju Republike Srpske i Srbije zajedno sa klinikama već dogovorili tehnički nivo saradnje.

"Fond zdravstva se tu priključio. Oni će svoj deo posla da odrade, a ministarstva svoj da završe. Ovo je najvažnije što unapređujemo kroz ovakve sastanke", rekao je Šeranić novinarima.

On je ukazao da su resorna ministarstva na bazi Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama 2014. godine potpisali Memorandum o saradnji čime se građanima pruža bezbednost, prenosi Srna.

Ministar Šeranić je naglasio da postoji kontinuirana podrška Srbije, pre svega onih klinika koje se brinu o zdravlju dece, ali i o zdravlju odraslih.

"Sistem u Republici Srpskoj je podešen na takav način kroz regulativu, da ono što se ne može završiti u Republici Srpskoj ide u Srbiju, a ono što ne može u Srbiji šalje se u svet", naveo je Šeranić.