10. jun 2024 00:04

Jakov Devčić: Pobeda CDU i EPP na izborima dobra za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jakov Devčić: Pobeda CDU i EPP na izborima dobra za Zapadni Balkan

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktor Fomndacije Konrad Adenauer izjavio je večeras Jakov Devčić izjavio je večeras da je to što su CDU u Nemačkoj i EPP dobile većinu na izborima za Evropski parlament snažan signal i za Zapadni Balkan, jer se zalažu za brzo i veliko proširenje Evropske unije.

On je za Tanjug rekao da će se u narednih mesec dana videti da li će Ursula fin der Lajen ostati na čelu Evropske komisije, ali da je ključno i da Manfred Veber ostane na čelu EPP jer on mora da joj osigura većinu u Evropskom parlamentu, koji će onda da izabere nju kao predsednicu Evropske komisije.

"On je i prošli put zapravo odustao od tog mesta u njenu korist, iako je bio špicen kandidat. Za EPP su tri ključne stvari važne. To je da bude partner proevropski nastrojen, da bude za Ukrajinu i za pravnu državu. Ako su ta tri kriterijuma ispunjena, onda će se naći većina i za Evropsku narodnu partiju", rekao je Devčić.

Na pitanje o Francuskoj, nakon što je predsednik te zemlje Emanuel makron raspustio parlament, on je rekao da misli da nas čekaju jako zanimljive nedelje.

"Marin Le Pen nije poželjna opcija za Evropsku Narodnu Partiju, zbog ona tri kriterijuma koja sam pomenuo. Ona nije ni proevropski nastrojena, niti je za podršku Ukrajini", rekao je Devčić.

On je dodao i da nemačku na jesen očekuju tri važna izbora u istočnim pokrajinama Nemačke, koji će biti jasan signal šta nas očekuje sledeće godine.

"To je veoma važno za Nemačku, naravno u prvom smislu u Evropi, a i naravno za Srbiju, zato što je Nemačka ključni partner ne samo ekonomski nego i politički za Srbiju i za Zapadni Balkan, tako da i tu moram da kažem da nas čekaju veoma interesantna vremena", rekao je Devčić.

Na pitanje da li može da se stvori bezbednosni vakum i izazove nove probleme to što neće biti izabran novi izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, on je rekao da izaslanik koji vodi te pregovore nije zadužen za bezbednost, a sa druge strane ja ako ne postoje razgovori u kontinuitetu sa suštinom, i uz moderatora, da ima i političku jačinu, tu jačinu će samo dobiti ako ima aktuelnog predsednika Evropske komisije.

"Nisam ja toliko zabrinut oko bezbednosne situacije, nego jednostavno o političkoj rupi, a ta politička rupa nije ni u koristi ni za Srbiju, ni za Kosovo. Tako da me to više brine nego bezbednosna situacija", rekao je on.