10. jun 2024 00:17

Ursula Fon der Lajen: Izbori pokazali da većina Evropljana želi snažnu Evropu.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ursula Fon der Lajen: Izbori pokazali da većina Evropljana želi snažnu Evropu.

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Predsednica Evropske komisije i vodeći kandidat Evropske narodne partije desnog centra (EPP) Ursula fon der Lajen proglasila je pobedu EPP na izborima za Evropski parlament i navela da je njen cilj da nastavi istim putem - proevropskim, proukrajinskim i za vladavinu prava.

"Ovi izbori su nam dali dve poruke - centar se drži, ali je istina i da su ekstremi na levoj i desnici dobili podršku i zato rezultat daje veliku odgovornost za stranke centra'', rekla je Fon der Lajen.

Istakla je da će razgovarati sa socijalistima i demokratama, kao i sa grupom Obnovimo Evropu.

''Sada gradimo na konstruktivnom i dokazanom odnosu. Ovi izbori su pokazali da većina Evropljana želi snažnu Evropu'', navela je ona.

Fon der Lajen je ocenila da je ''svet u previranju'', dodajući da ''neki pokušavaju da oslabe Evropu''.

''Nikada nećemo dozvoliti da se to dogodi'', rekla je ona.

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše 189 mandata na izborima za Evropski parlament, pokazuju najnoviji preliminarni rezultati koji su objavljeni tokom noći u Briselu.

Ovi rezultati pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske i krajnje desničarske partije povećale broj mandata u EP.