10. jun 2024 13:32

Zoran Živković: Izbeglice i ukrajinski rat doveli do ugrožavanja sloboda građana u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Živković: Izbeglice i ukrajinski rat doveli do ugrožavanja sloboda građana u EU

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Književni kritičar, zamenik ministra kulture u prvoj vladi Mila Đukanovića i savetnik u Saveznoj vladi Radoja Kontića Zoran Živković izjavio je danas, da su rezultati izbora za Evropski parlament posledica velikog talasa izbeglica, izlaska Velike Britanije iz EU i ukrajinskog rata.

Sve to, ocenio je Živković za Tanjug, dovelo je do ugrožavanja ekonomskih i drugih sloboda građana vodećih zemalja EU, Francuske i Nemačke, kao i njihove zabrinutosti za budućnost i dodao da je prirodno da prvo kazne one koji su na čelu tih zemalja.

"Verovatno je tome doprineo taj međunarodni angažman jer pojedini državnici međunarodnim angažmanom često uspeju da nakodnade ono što ne uspeju u svojim zemljama", objasnio je on.

Živković smatra da je sve to dovelo do toga da su procesi integracija, na čemu se zasniva EU, doživeli jedan novi izazov i strah birača, ocenivši da su ovo teži dani za EU i ideju Evrope jer sve želje za ujedinjavanjem imaju mnogo izazova koji će se manifestovati na lokalnim i državnim izborima.

"Vidimo da će građani u Francuskoj odlučiti vrlo brzo, a u Nemačkoj su ti izbori iduće godine i vrlo verovatno će doći do promena. Promene nikada ne znače tolike promene koje bi ljudi želeli jer su sve manje razlike između suprotnih polova u dnevnom političkom životu", ocenio je on.

Na pitanje šta ovakav uspon desnice koje imaju Francuska i Nemačka nakon izbora za EP, znači za EU ali i šta će ubuduće značiti za ovaj region i Srbiju, Živković je rekao da je u ovom regionu pa i u Srbiji, politika na neki način refleks onoga što se odvija u EU i šire u svetu, zbog čega postoje ogromna očekivanja na ovom prostoru jer se međunarodna zajednica još uvek meša i ima svoje interese.