10. jun 2024 14:10

Pribićević: Rezultati za EP očekivani, glavna karakteristika pomeranje Evrope u desno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pribićević: Rezultati za EP očekivani, glavna karakteristika pomeranje Evrope u desno

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nekadašnji ambasador u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević ocenio je danas da su rezultati izbora za Evropski parlament (EP) na kojima su desnica i krajnja desnica povećale broj mandata očekivani i da je njihova osnovna karakteristika pomeranje čitave Evrope u desno.

Pribićević je za Tanjug rekao i da je teško predvideti u ovom trenutku da li će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dobiti još jedan mandat, a kada je u pitanju politika proširenja napominje da nema prevelika očekivanja.

"Uglavnom, svi ovi rezultati su očekivani, nauka koja se time bavi je to predvidela pre sigurno pet-šest godina. Levica je ponovo izgubila, ne onoliko koliko se očekivalo, ali je izgubila. Osnovna karakteristika jeste pomeranje čitave Evrope u desno, s tim što se pomeranje tiče centrista, nemamo iskorak u pravcu ekstremne desnice", primetio je Pribićević.

Pribićević kaže da je u Nemačkoj potpuno očekivan uspeh CDU-a i nešto slabiji rezultat ekstremne desnice, čiji birači kao antievropski nisu ni bili preterano motivisani da izađu na izbore, ali bi zato na sledećim parlamentarnim izborima, kad god dođu, kako smatra, mogli da naprave i bolji rezultat.

Pribićević ocenjuje da se u Nemačkoj može očekivati nova vlada, kad god budu raspisani izbori, u kojoj će stožer, kako procenjuje, biti umerena desnica, odnosno CDU.

"Francuska je zapravo najveće iznenađenje, odnosno težina Makronovog poraza. Očekivalo se da će desnica, u ovom slučaju i ekstremna, napraviti bolji rezultat, ali ne baš ovoliko bolji koliko je napravila", rekao je Pribićević.

Prema njegovim rečima, uzroci su višestruki, a na prvom mestu to je pitanje migranata i identiteta, dodajući da je to u Evropi ključno već poslednjih 10-15 godina, a posebno nakon neuspešne politike zapada prema arapskom proleću, koje je dovelo do miliona izbeglica koji su došli u Nemačku, Francusku, Italiju i druge zemlje.

Jedan od uzroka su i promene koje se dešavaju u domenu tehnologija, a koje su, kako kaže, neverovatno brze.

"I ove dve stvari zajedno, plus rat u Ukrajini, stvaraju sve veću nelagodnost i strah kod značajnog broja ljudi, strah od rata, gubitka identiteta, strah od veštačke inteligencije i sve to zajedno, kao i uvek u istoriji, ti glasači idu ka desnici", ocenio je Pribićević.

On je dodao da je razlog tome što desnica sebe predstavlja kao sigurnost, mir, stabilnost i onda birači glasaju za te opcije.

Ipak, glavni problem, smatra Pribićević, jeste što levica već 20-30 godina nema alternativu ovoj politici desnice, dodajući da je u Evropi i dalje aktuelan model društvenog razvoja koji su doneli Margaret Tačer i Ronald Regan, a to je model neoliberalne ekonomije.

"Nedostatak ideje, ali ne samo kod levice, nego ukupno, je krucijalni problem. Šta nam je desnica ponudila po tim novim pitanjima poput novih tehnologija? Ništa. Sve skupa živimo u vremenu koje obeležava nedostatak ideja za rešavanje ogromnih problema koji su uzrokovani prebrzim razvojem", rekao je Pribićević.

Na pitanje da li se očekuje promena spoljne politike i šta Srbija može da očekuje kada je u pitanju evropski put, Pribićević kaže da ne očekuje neke značajnije promene u ovom trenutku imajući u vidu da je najviše glasova osvojila umerena desnica.

"Što se tiče stava prema nama, bojim se da uprkos tome što oni (u EU) stalno govore da se konačno razume značaj ovog područja i neophodnost daljeg proširenja - mislim da se ne razume i da nedostaje ideja i strategija, jer da je strategija postojala, mi bismo već 20 godina bili u Evropskoj Uniji ili od pre dve godine kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu zato što su to strateška pitanja", ukazao je Pribićević.

Upitan da li smatra da će predsednica EK Ursula fon der Lajen dobiti još jedan mandat, Pribićević kaže da je to teško predvideti.

"To je teško predvideti, jer to je sad već politika, odnosi između ljudi. Ursula fon der Lajen je došla u vreme kada je Merkelova bila šef celog sistema. Ona to više nije, sada će to biti sasvim neko drugi, to će biti (Fridrih) Merc koji, da kažem diplomatski, nije baš u tako finim odnosima sa Merkelovom, i vrlo je teško odgovoriti. Može da ostane, a i ne. To je više kadrovska politika, ali ono što je za nas važnije da ta ideja proširenja ostane na stolu, iako ja nemam neka velike očekivanja, baš zato što ni sad nisam video nikakve ideje. To je glavni problem", rekao je Pribićević.

Pribićević je naveo da ima bojazan da li će se ta ideja proširenja Evropske unije realizovati.