10. jun 2024 17:00

Ministarka Jelena Žarić Kovačević u Beloj Palanci: Nastavak saradnje sa lokalnim samoupravama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Jelena Žarić Kovačević u Beloj Palanci: Nastavak saradnje sa lokalnim samoupravama

Foto: TANJUG/Opština Bela Palanka/ Marko Zlatković

BELA PALANKA  - Ministarka državne uprave i lokalne Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas sa predsednikom opštine Bela Palanka Goranom Miljkovićem o nastavku saradnje, aktuelnim temama i trenutnim izazovima, ali i o planovima razvoja, kako infrastrukturnim, tako i u oblasti e-uprave.

Ministarka je, tokom posete Beloj Palanci, najavila bližu saradnju ministarstva i te opštine, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Istakla je zadovoljstvo što prvi ciklus poseta jedinicama lokalne samouprave započinje baš u Beloj Palanci navodeći da je u pitanju opština sa najvećim brojem doktora nauka po glavi stanovnika u Evropi.

"Ova činjenica zaslužuje veliko poštovanje, a Bela Palanka posebno mesto na mapi Srbije, jer su ludi i ulaganje u ljudski kapital naznačajniji je i odlučujući činilac razvoja i svakog napretka", naglasila je Žarić Kovačević.

Navela je da je zajednički zadatak lokalnog rukovodstva i državnog vrha stvaranje optimalnih uslova da mladi ostanu da žive i rade u svojim sredinama nakon školovanja, i da se ne dozvoli stagnacija lokalnih sredina usled odseljavanja stanovništva u velike gradove, dodaje se u saopštenju.

Ministatrka je podsetila da je projektom "Lokalna samouprava za 21. vek" ta opština dobila oko 13.000 švajcarskih franaka i milion i po dinara za unapređenje poslovanja opštinske uprave.

"Na taj način je sprovedeno stručno usavršavanje službenika, nabavljen je softver za praćenje ljudskih resursa, unapređeni su ljudski i tehnički kapaciteti i nabavljena je vredna IT oprema", kaže ministarka.

Dodala je da je resorno ministarstvo ulagalo u funkcionisanje pomoć privredi, kao i za održavanje tradicionalne manifestacije tom kraju "Dani Banice".

Istakla je da je viši nivo saradnje u budućnosti od velikog značaja, jer je važno da se podstakne implementacija bitnih projekata za tu lokalnu zajednicu, dodaje se u saopštenju.

Ministarka je pohvalila opštinsku upravu jer je počela da radi u softveru Pisarnica koji omogućava moderno elektronsko kancelarijsko poslovanje i istakla da se nada da će uvođenje video nadzora čiju instalaciju ministarstvo pomaže biti realizovano do kraja godine.

Žarić Kovačević je tokom posete obišla i jedinstveno upravno mesto za čije funkcionisanje je ministarstvo pre nekoliko godina obezbedilo 5,2 miliona dinara, a opštinskoj upravi donirala je 20 laptop računara sa pratećom opremom kao podršku radu i razvoju elektronske uprave, dodaje se u saopštenju.