11. jun 2024 11:07

Tatjana Macura: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se često banalno interpretira

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se često banalno interpretira

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja Tatjana Macura izjavila je da se 11. jun - Nacionalni dan rodne ravnopravnosti, obeležava u jednoj neprirodno tenzičnoj atmosferi u kojoj se često procesi i donete odluke koje su u vezi sa jednakim šansama i prilikama dovode u pitanje.

Ona je povodom, kritika pojedinih pojedinaca i ekstremnijih organizacija Zakona o rodnoj ravnopravnosti, istakla da svakome ko je Zakon pročitao ostaje nejasno zašto je to tako, s obzirom na to da ovaj zakon tretira mnoga pitanja od kojih kao veoma važno izdvaja pitanje koje se odnosi na priznavanje prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu onih koji su danas iz različitih razloga ekonomski neaktivni, a među kojima ima i muškaraca i žena.

"Veoma često se i nepravedno ovaj važan zakon u oblasti zaštite ljudskih prava banalno interpretira isključivo kao zakon koji uređuje pitanje rodno osetljivog jezika, što je čini mi se najmanje važno pitanje koje uređuje, a ne kao zakon koji u najvećoj meri tretira ovako važna i osetljiva pitanja kao što je prepoznavanje neplaćenog kućnog rada", rekla je Macura.

Naglašava da je Srbija lider u regionu, a često i u Evropi po mnogim pitanjima, pa je, kako kaže, i ovaj zakon koji je u trenutku donošenja dobio široku podršku - od nezavisnih institucija, Zaštitnika građana i Poverenice za ravnopravnost, preko Vlade Republike Srbije i na kraju Narodne skupštine, zakon koji govori i o modernosti naše države.

"Ne sumnjam u to da bi bilo politički korisno podilaziti ineresima manjih i većih ekstrema, ali isto tako ne sumnjam u jačinu jednom donete odluke da se našim građanima život učini kvalitetnijim i boljim. Ne smemo zaboraviti i zanemariti i to da su upravo žene bile te koje su izraze zahvalnosti zbog takvih odluka iskazale dajući podršku novoj Vladi, kao Vladi kontinuiteta. Te žene i dalje računaju na nas", rekla je Macura.

Prema njenim rečima, ako i budu postojali problemi sa primenom Zakona, tu smo da čujemo sve interesne strane, da pružimo ruku, sednemo za sto i razgovaramo o svim nejasnoćama koje eventualno postoje.

"Ne sumnjam u to da će otvorenost i spremnost na dijalog omogućiti da i ovaj Zakon učinimo boljim nego što je možda danas, kao što smo to svojevremeno učinili i sa mnogo kompleksnijim zakonima, kakav je recimo Zakon o finansisjkoj podršci porodici sa decom - jer dogovor je taj koji kuću gradi, kuću u kojoj su nam jednako važni i muškarci i žene", zaključila je ona.

Pre tri godine 11. jun Vlada Srbije je ustanovljen kao Nacionalni dan rodne ravnopravnosti u znak sećanja na ukaz kneza Mihaila pre 182 godine, kojim su devojčice dobile pravo na školovanje.