13. jun 2024 13:31

Gašić i Žaksilikov razgovarali u Kazahstanu o unapređenju vojne saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gašić i Žaksilikov razgovarali u Kazahstanu o unapređenju vojne saradnje

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas u Astani sa ministrom odbrane Kazahstana general-pukovnikom Ruslanom Žaksilikovim o političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i bilateralnoj vojnoj saradnji i njenom unapređenju.

Posle svečanog dočeka uz počasni stroj Garde i intoniranja himni, usledio je razgovor ministara odbrane Srbije i Kazahstana u prisustvu delegacija dve zemlje.

Ministar Gašić zahvalio je na ukazanom gostoprimstvu i naveo da mu je to prva zvanična poseta od preuzimanja dužnosti ministra odbrane, a što je, kako je rekao, pokazatelj prijateljskih odnosa dva naroda i dve države.

Prema rečima ministra Gašića, odlični odnosi predsednika Srbije i Kazahstan, Aleksandra Vučića i Kasima Žomarta Tokajeva, svakako daju doprinos i podstrek za dalje unapređenje saradnje dve zemlje.

Srbija je, dodao je, izuzetno zahvalna na principijelnom stavu i podršci koju Kazahstan pruža očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i zaštiti njenih nacionalnih interesa.

On je poručio da je Srbija posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog sa Prištinom, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 SB UN i Vojno-tehničkog sporazuma te dodao da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u svetu koje narušavaju stabilnost, Gašić je istakao da je dugoročno strateško opredeljenje naše zemlje da zadrži status vojno neutralne države, uz unapređenje saradnje sa svim relevantnim akterima međunarodnih odnosa, naročito u domenu bezbednosti i odbrane.

Gašić je saradnju u oblasti odbrane ocenio kao veoma dobru. Dodao je da postoji prostor za unapređenje vojno-vojne, vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.

Uzlazni trend dobrih odnosa dveju država otvara perspektivu razvoja te saradnje i značajan potencijal njenog unapređenja, kazao je Gašić.

Sagovornici su se saglasili da dve zemlje karakteriše miroljubiva spoljna politika i spremnost da se dijalogom rešavaju otvorena pitanja i stvaraju uslovi za nesmetan ekonomski razvoj i prosperitet građana dve zemlje.

Ministar Žaksilikov čestitao je Gašiću novu dužnost i izrazio zahvalnost što je njegova prva zvanična poseta upravo poseta Kazahstanu.

Izrazio je zadovoljstvo zbog obostrane zainteresovanosti da se zajedničkim naporima unapredi saradnja sa akcentom na vojno obrazovanje, a imajući u vidu pozitivna iskustva iz prethodnih zajedničkih aktivnosti.

Žaksilikov je zahvalio prijateljskoj Srbiji na pruženoj pomoći Kazahstanu tokom poplava koje su ih zadesile.

Gašić sa ministrom industrije Kazahstana:Zajednički projekti u odbrambenoj industriji

Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas sa ministrom industrije i građevine Kazahstana Kanatom Šarlapaevim o unapređenju postojeće saradnje i realizaciji zajedničkih projekata u oblasti odbrambene industrije.

Obe delegacije saglasile su se da postoji potencijal za zajednički rad na novim projektima, koji bi doprineli daljem razvoju odbrambenih industrija obe zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zaključeno je da odbrambena industrija predstavlja značajan pokretač razvoja industrije i privrede u celini te da je jačanje odbrambene industrije i investiranje u odbrambeni sistem zapravo ulaganje u stabilnost i sigurnost zemlje, dodaje se u saopštenju.