14. jun 2024 14:31

Brnabić: Pozvala sam sve na kolegijumu da razgovaramo o projektu "Jadar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Pozvala sam sve na kolegijumu da razgovaramo o projektu "Jadar"

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da je na današnjem sastanku kolegijuma Parlamenta bilo reči o projektu "Jadar" i da ona nije "najavila veliki povratak tog projekta," već istakla da je potrebno da se o tome u Parlamentu razgovara i pozvala sve na debatu.

"Lazović (Radomir) odlučio je da govori neistinu na ovom mestu i rekao da sam ja najavila veliki povratak projekta "Jadar".

Ja sam govorila o nečemu drugom - govorila sam o tome da je Parlament mesto za razgovor i mesto za debatu, i da o svim važnim pitanjima za našu zemlju i naše društvo pre svega Parlament treba da priča, na sednicama kada dođe vreme, ali i kroz organizaciju javnih debata, javnih slušanja, sastanaka", rekla je Brnabić u obraćanju nakon kolegijuma.

Ona je rekla da su juče izašle tri studije o proceni uticaja tog projekta na životnu sredinu i da Parlament treba da razgovara o tome i da se uključi i vodi ovu debatu.

"Tako da se ja nisam izjašnjavala danas na kolegijumu, izjašnavala sam se ranije i stojim pri tome da mislim da je taj projekat izuzetno dobar i predstavlja priliku za neverovatan prosperitet u budućnosti u Srbiji i to u nekom srednjem roku", rekla je Brnabić.

Ponovila je da se nije izjašnjavala po ovom pitanju već pozvala sve na debatu i razgovor koji je baziran na činjenicama, na razgovor sa stručnim licima i u Parlamentu.

"Za naš Parlament ovo ne može biti tabu tema, hajde da razgovaramo. Ja ću pokrenuti taj razgovor i pozvati organizacije civilnog društva i stručnu javnost da razgovaramo i da čujemo šta sve imaju da kažu, kada već danas na stolu imamo tri studije procene uticaja na životnu sredinu", rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara da li se odustalo od održavanja referenduma na kom će se građani izjasniti o iskopavanju litijuma, Brnabić je rekla da će to verovatno biti jedna od stvari o kojima će se razgovarati.

"Ne mogu ja kao predsednica Skupštine da kažem radićemo nešto pre nego što smo uopšte razgovarali o tome. Ja zaista pozivam sve na jednu debatu i jedan razgovor o ovim pitanjima - pa ćemo videti kuda će nas taj razgovor odvesti, da li na sednicu Narodne skupštine, referendum ili ništa od toga. Samo je važno da razgovaramo", rekla je Brnabić.

Ocenila je da je neozbiljno i to da svako ima mišljenje o tom projektu i da se sednica kolegijuma danas zamalo pretvorila u raspravu o studiji procene uticaja tog projekta na životnu sredinu.

"Kolegijum nije mesto za to, već mesto gde ćemo mi kao parlamentarci pozvati dve relevantne aktere da učestvuju u tome i da razgovaramo. Javno, i da mi nekako u interesu javnosti pokrenemo tu temu. Određene poslaničke grupe su za, neke su protiv - neke protiv zbog uticaja na zaštitu životne sredine, a koji nisu pročitali ni rezime ovih studija o proceni, ali sve znaju", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je njen posao kao predsednice Parlamenta da priča na osnovu lako proverljivih i tačnih informacija, i da na osnovu takvog ozbiljnog razgovora, debate, svi zajedno odlučuju o tako važnim pitanjima.

Na pitanje novinara da je obećala da će raditi na pronalaženju inicijative o moratorijumu na iskopanje litijuma sa 38.000 potpisa građana, Brnabić je rekla da će svakako pogledati šta se dešava.

"To je bilo pre dva saziva, ali ne bežim ni od kakvih narodnih inicijativa i ni od kakvih odlučivanja u plenumu. Samo mislim da pre takvih odlučivanja treba pogledati, ako je neko već napravio napor da na preko 4.000 strana sa najrelevantnijim profesorima iz zemlje i inostranstva, najjačim fakultetima i univerzitetima iz zemlje i inostranstva napravi neku studiju o proceni uticaja na životnu sredinu", rekla je predsednica parlamenta.

Zapitala je ko smo mi da o tome odlučujemo bez da sa njima razgovaramo, da ne čujemo njihovo mišljenje i zaključak o nečemu o čemu baš ništa ne znamo, a što je tako važno pitanje za budućnost naše zemlje i novih generacija koje dolaze posle nas.

"Da se odreknemo naše nafte za 21. vek, u redu, ali ajde prvo da stavimo sve na sto. I opet moj posao kao predsednice Narodne skupštine je da stavimo sve na sto i da razgovaramo i da pozovemo sve relevantne aktere. Za Narodnu inicijativu 38.000 potpisa, a da pitate bilo koga od tih koji su podržali tu inicijativu, da li zna bilo šta o tom projektu, ne zna", smatra Brnabić.

Dodala je da treba da prestanemo da se lažemo i da se pretvaramo da znamo sve, već da treba da zovemo ljude koji znaju i da mi, takođe, treba nešto da pročitamo, pa da razgovaramo. "Onda ćemo se dogovoriti šta je najbolje za Srbiju", poručila je Brnabić.