14. jun 2024 14:45

Brnabić: Promenićemo način rada Radne grupe za unapređenje izbornih uslova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Promenićemo način rada Radne grupe za unapređenje izbornih uslova

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednica Parlamenta Ana Brnabić rekla je da su na današnjem sastanku kolegijuma u Narodnoj skupštini razgovarali o primeni ODIHR preporuka, i da Radna grupa za unapređenje izbornih uslova nastavlja da radi i da nastavlja da je vodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

"Promenićemo način rada da bi ona bila efikasnija i zaista mogla da implementira sve preporuke ODIHR-a u narednih šest do osam meseci, kako bi imali 2,5 godine pre narednih izbora vreme u kome smo praktično implementirali sve preporuke i ušli mirno u izbornu kampanju 2027. godine", rekla je Brnabić.

Dodala je da se nada da će naredni sastanak Radne grupe za implementaciju preporuka ODIHR-a biti tokom sledeće nedelje i da je sve na kolegijumu pozvala da se uključe u rad ove grupe.

Brnabić je rekla da je jedna od tema bila i priprema godišnjeg plana rada Skupštine i naglasila da Skupština dugo nije imala godišnji plan rada.

Na pitanje novinara o promeni formata Radne grupe za primenu ODIHR preporuka, Brnabić je rekla da će ona biti ne samo estetska, već suštinska.

"Zato što je sasvim jasno da kada ste na poslu primene ODIHR preporuka, vi treba da radite na izmeni, dopuni ili potencijalno usvajanju novih zakona, čitavog niza raznorodnih zakona. Od zakona koji se tiču medija, preko zakona koje se tiču biračkog spiska, zakona koje se tiču izbora narodnih poslanika, zakona koje se tiču finansiranja kampanje, zakona koje se tiču borbe protiv korupcije i još mnogih drugih", navela je predsednica parlamenta.

Ona je istakla da ne postoji narodni poslanik koji ima dovoljno znanja i kapaciteta da razgovara o svim tim zakonima.

"Ideja je da praktično Radna grupa definiše sve zakone koji treba da se menjaju, i onda će ta praktično nešto što bi se zvalo podgrupa imati članove koji se bave samo tom tematikom", objasnila je Brnabić

Istakla je da je drugačije nemoguće to raditi, pošto pojedine organizacije civilnog društva imaju zaista dobre kapacitete i dobro znanje, ali o određenim temama.

"Transparentnost Srbije se, recimo, bavi uglavnom finansiranjem kampanja, transparentnošću, borbom protiv korupcije, CRTA i CeSid biračkim spiskom, tako da ni oni nemaju kapacitete za sve", navela je predsednica Skupštine.