14. jun 2024 15:49

Đedović Handanović sa delegacijom MEDEF o saradnji u oblasti energetike i rudarstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović sa delegacijom MEDEF o saradnji u oblasti energetike i rudarstva

Foto: TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom francuskog poslovnog udruženja MEDEF, o mogućnostima za saradnju u sektorima energetike i rudarstva.

"Bilateralni odnosi Srbije i Francuske su u usponu prethodnih godina, kako politički, tako i ekonomski. Računamo na podršku Francuske u nastavku evropskih integracija, a dobra je vest da imamo sve više zajedničkih projekata sa francuskim kompanijama, uključujući i energetski sektor", rekla je ministarka.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Đedović Handanović je rekla da su posebno zadovoljni saradnjom na aktuelnom projektu automatizacije distributivne mreže.

"Za ovaj projekat, koji treba da omogući veću stabilnost snabdevanja i smanji gubitke na mreži, juče je potpisan i važan sporazum za finansiranje. Prepoznajemo veliki potencijal za saradnju i u oblasti hidroenergetike, gde francuske kompanije imaju veliko znanje i ekspertizu, a Srbija značajan potencijal. Udeo hidroenergetije u našem energetskom miksu prošle godine je povećan, a u prvom kvartalu ove godine iznosio je visokih 36 odsto", navela je ministarka.

Kao primer dobre saradnje sa francuskim kompanijama, Đedović Handanović je navela izgradnju postrojenja u Vinči koje će električnu i toplotnu energiju proizvoditi iz otpada i čije se otvaranje očekuje uskoro.

Ona je rekla da je Srbija strateški opredeljena za prelazak na čistije izvore energije i otvorena za razmenu iskustava sa francuskim partnerima u cilju bržeg razvoja sektora obnovljivih izvora energije i korišćenja potencijala geotermalne energije.

"Prema našim strateškim dokumentima, koja su u završnoj fazi usvajanja, cilj je da do 2030. gotovo svaki drugi proizveden megavat bude iz zelene energije. Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan predviđa i značajno povećanje korišćenja toplotnih pumpi. Zahvalni smo Francuskoj na pomoći koju su nam pružili kroz tehničku podršku, razmenu znanja i iskustva i nadamo se da će se ta saradnja nastaviti", navela je ona.

Podsetila je i da je tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, potpisan Memorandum o razumevanju sa francuskom kompanijom EDF kojim je uspostavljen okvir za saradnju u oblasti hidro i nuklearne energije.

"Memorandumom koji je Vlada Republike Srbije potpisala sam francuskim EDF-om stvaraju se uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja. Vlada Srbije će uskoro potpisati Memorandum o razumevanju sa relevantnim naučnim i obrazovnim institucijama u Srbiji, kako bismo dali impuls jačanju domaćih kadrova koji se bave mirnodopskom upotrebom nuklearne energije", navela je Đedović Handanović.

Sastanku sa francuskim poslovnim udruženjem MEDEF prisustvovali su direktori Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije i Elektrodistribucije Srbije.