17. jun 2024 13:24

Maja Gojković razgovarala sa ambasadorkom Rumunije o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković razgovarala sa ambasadorkom Rumunije o saradnji

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ Andrej Pap

BEOGRAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se danas sa ambasadorkom Rumunije Silvijom Davidoju sa kojom je razgovarala o mogućnostima i modelima intenziviranja saradnje, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

Gojković je ocenila da su bilateralni odnosi Srbije i Rumunije tradicionalno dobri i prijateljski i da predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu, uz brojne mogućnosti unapređenja odnosa u oblastima od zajedničkog interesa.

Ona je navela da AP Vojvodina ima veoma dobru saradnju sa rumunskim županijama, navodeći da će se u narednom periodu raditi na njihovom unapređenju kroz projekte koji su od interesa za naše građane.

Istakla je da je odlična vest što je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena između Vojvodine i Rumunije u prva četiri meseca ove godine veća za 31,5 odsto u odnosu na razmenu ostvarenu u istom periodu prošle godine.

"Privredni kapaciteti su mnogobrojni, i važno ih je iskoristiti kako bismo razvili još jaču saradnju u oblastima ekonomije, poljoprivrede, turizma i kulture", istakla je Gojković u razgovoru sa ambasadorkom Rumunije.

Predsednica Pokrajinske vlade je ocenila da je saradnja između ustanova kulture Vojvodine i Rumunije veoma dobra, da su razvijeni programi zaštite kulturnog nasleđa i da ima prostora za veću prisutnost savremenog stvaralaštva.

Ambasadorka Davidoju izrazila je zadovoljstvo položajem rumunske nacionalne manjine u Srbiji i zahvalila je Pokrajinskoj vladi na podršci u realizaciji projekata značajnih za očuvanje i promociju tradicije i kulture te nacionalne manjine.