19. jun 2024 07:22

Počinje zasedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počinje zasedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Foto: Tanjug

SKOPLJE - Jedanaesto plenarno zasedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSuJIE) počinje danas u Skoplju, a srpsku delegaciju tokom dva dana zasedanja predvodi potpredsednica Narodne Skupštine Srbije Snežana Paunović.

Prvog dana planirano je da sastanke održe četiri odbora u ukviru PS PSuJIE - odbor za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, odbor za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, odbor za pravdu, unutrašnje poslove i bezbednosnu saradnju kao i Stalni odbor PS PSJIE.

Plenarna sednica, 11. po redu biće održana sutra, a planirano je da predstavnci 13 parlamenata jugoistočne Evrope, raspravljaju na temu "Jačanje regionalne saradnje kroz unapređenje ekonomskog razvoja - Strategija za Jugoistočnu Evropu 2030".

Potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović rekla je za Tanjug da država Srbija razume koliki je značaj međuparlamentarne saradnje i dodaje da bi mnogi sukobi u svetu mogli biti izbegnuti ukoliko se dijalozi na parlamentarnom nivou češće događaju.

"Ako govorimo o ovom formatu koji se tiče pre svega zemalja jugoistočne Evrope - parlamentarna saradnja je za nas dragocena. Ovde su praktično svi parlamenti koji su u komšiluku, sa kojima treba ostvariti što bolju komunikaciju, unaprediti odnose i sarađivati na svim nivoima", istakla je Paunović.

Ona je dodala da očekuje da će dvodnevno zasedanje obeležiti konstruktivna rasprava i da će ona učiniti da predstavnici zakonodavne vlasti još bolje spoznaju na koji način mogu pomoći izvršnoj vlasti u cilju unapređenja međusobne komunikacije i odnosa.

"Mislim da treba potencirati tu saradnju, posebno kada govorimo o regionu, ali i o celom svetu. Čini mi se da je nova predsednica srpskog parlamenta Ana Brnabić, zaista rešena da nivo parlamentarne diplomatije kada je u pitanju Narodna skupština Srbije podigne na najviši nivo", ocenila je Paunović.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Severna Makedoniji biće na čelu PSuJIE do 30. juna, nakon čega će, narednih godinu dana tim telom predsedavati Albanija.

Parlamentarna skupština PSuJIE uspostavljena je 10. maja 2014. godine i predstavlja institucionalizaciju dugogodišnje parlamentarne saradnje zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.