20. jun 2024 12:49

Halačeva: Srbija od EU dobila više od 20 miliona evra za nuklearnu sigurnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Halačeva: Srbija od EU dobila više od 20 miliona evra za nuklearnu sigurnost

Foto: Shutterstock.com/goja1, ilustracija

BEOGRAD - Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov izjavio je danas da je glavni cilj projekta "Podrška regulatornom telu Srbije i lokalitetu Vinča", a koji je vredan dva miliona evra, rešavanje ključnih izazova u procesu pridruživanja EU, uključujući i dalju transpoziciju pravnih tekovina u oblasti zaštite od zračenja i nuklearne sigurnosti.

Projekat se finansira preko Instrumenta za saradnju u oblasti nuklearne sigurnosti EU i fokusiran je na tri krajnja korisnika među kojima su Direktorat, Nuklearni objekti Srbije i Institut za nuklearne nauke Vinča, kazao je Velinov novinarima povodom završnog predstavljanja projekta, a kada se od zamenice šefa delegacije EU Plamene Halačeve moglo čuti da je EU Srbiji od 2002. godine obezbedila pomoć u oblasti nuklearne sigurnosti veću od 20 milona evra.

Cilj projekta "Podrška regulatornom telu Srbije i lokalitetu Vinča", kako je Velinov dodao, je dalje unapređenje kapaciteta i razvoja potencijala Srbije u oblasti radijacione sigurnosti i sigurnog upravljanja radioaktivnim otpadom.

Naglasio je da iz ugla Direktorata projekat podrazumeva dalju transpoziciju pravnih tekovina EU u oblasti zaštite od zračenja i nuklearne sigurnosti, kao i poboljšanje stepena iskorišćenja i mogućnosti u sprovodenju nadzora vezanog za zaštitu od zračenja, nuklearnu sigurnost i upravljanje radioaktivim otpadom.

Velinov je podsetio na značajnu podršku koju je Srbija dobila u vidu 33 merne stanice, a taj projekat je realizovan kroz projekat za unapređenje sistema za rano upozoravanje na nuklearni i radiološki akcident, u kojem Direktorat učestvuje od 2021.

"Od 33 merne stanice, 31 je već raspoređena, što je u značajnoj meri povećalo pokrivenost Srbije u skladu sa postojećim rizicima", rekao je on i dodao da je veoma značajno što će postavljanje novog sistema stanica poboljšati i mehanizam za pravovremeno donošenje odgovarajućih mera za zaštitu stanovništva i živontne sredine od štenog uticaja jonizujućeg zračenja", kazao je on.

Dodao je da je važna donacija EU dva uređaja za indentifikaciju radioizotopa, kao i ona od deset ličnih dozimetara zračenja.

Ukupna vrednost samo te opreme je veća od 300.000 evra, kazao je Velinov.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva naglasila je da su nuklearna sigurnost i bezbednost od izuzetnog ključnog značaja za Evropsku Uniju.

Prema njenim rečima, obezbeđivanje da se nuklearni materijalima upravlja sigurno i bezbedno i da nuklearna postrojenja rade na siguran način od izuzetnog je značaja za zdravlje i sigurnost građana čime se omogućava da svi zajednički imaju korist od nuklearne energije.

Podsetila je da su 1957. godine potpisana dva ugovora, prvim je uspostavjena Evropska ekonomska zajednica i a drugim Evropska zajednica za atomsku energiju, odnosno Euroatom, čiji se značaj ogleda i u kontekstu proširenja.

Euroatom omogućava i obezbeđuje širi kontekst za podršku i pomoć EU, dodala je ona i naglasila da je EU posvećena održavanju visokih standarda u oblasti životne sredine.

Sigurno upravljanje nuklearnim matarijalima je stoga od izuzetnog značaja za sprečavanja kontaminacija naše životne sredine i na taj način se očuvava naših ekosistema i biodiverziteta.

"EU primenjuje sveobuhvatan regulatorni okvir i sigurnosne standarde, unapređuje regulatorne sigurnosne procene i inspekciju i ohrabruje članice kao i zemlje koje su kandidati, poput Srbije, da razmenjuju dobru praksu i da sarađuju u oblasti mera nuklearne bezbednosti", kazala je Halačeva.

Prema njenim rečima, kroz te napore EU nastoji da ublaži rizike i obezbedi da se nuklearna energija koristi na siguran i bezbedna način.

"Od 2002. godine EU je Srbiji obezbedila pomoć u oblasti nuklearne sigurnosti u vrednosti većoj od 20 miliona evra. Srbija je takođe imala koristi od instrumenta EU za nuklearnu sigrunost i saradnju i očekuje se da će nastaviti blisku saradnju sa EU u cilju promocije u napređenju globalnog režima nuklearne sigurnosti", navela je Halačeva.

Pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke Vinča Slavko Dimović izrazio je zadovoljstvo uspešno realizovanim projektom koji je, kako je ocenio, bio vizionarski posebno u kontekstu toga što se Srbija sve više okreće primeni nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Bila je to, kako je dodao i prilika da kolege iz Instuta prošire horizonte znanja imajući u vidu moratorijum iz 1989. zbog čega su nuklearne tehnogije u zapećku.