20. jun 2024 13:39

Paunović: Priština tokom predsedavanja kršila pravila o statusnoj-neutralnosti PSJIE

Izvor: TANJUG

podeli vest

Paunović: Priština tokom predsedavanja kršila pravila o statusnoj-neutralnosti PSJIE

Foto: Tanjug

SKOPLJE - Potpredsednica Narodne skupštine Srbije Snežana Paunović poručila je danas na plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE) u Skoplju, da bi se usvajanjem rezolucija i izveštaja donetih tokom prištinskog predsedavanja glavnim odborima direktno prekršila pravila i obesmislio rad PS PSJIE jer sastanci tih odbora nisu bili organizovani u statusno-neutralnom formatu.

Paunović je naglasila da će Beograd glasati protiv usvajanja dokumenata usvojenih na odborima i pozvala sve delegacije da postupe na isti način.

Ona je podsetila da se u Poslovniku o radu Parlamentarne skupštine jasno navodi da se pored rezolucija, preporuka i izveštaja, zvaničnim dokumentima smatraju i dnevni red i spisak učesnika.

"U svim tim dokumentima, tokom ovogodišnjeg predsedavanja Prištine Generalnim odborom za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku i Generalnim odborom za pravosuđe, unutrašnje poslove i bezbednosnu saradnju videli smo da se ne poštuju dogovorena pravila o statusnoj neutralnosti, pa je na svakom od tih dokumenata bilo istaknuto tzv. Kosovo sa razlitim obeležjima njihove kvazi državnosti, što je apsolutno neprihvatljivo", rekla je Paunović tokom svog izlaganja na 11. plenarnoj sednici PS PSJIE.

Šefica srpske delegacije je podsetila da su sve članice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) zajedno prihvatile statusno-neutralno učešće Prištine u toj organizaciji, a da je o tome govorio i šef grčke delegacije Konstantinos Karakunis u pismu koje je uputio prištinskom predsedavanju 9. aprila.

"U njemu se jasno navodi da Deklaracija samita šefova država i vlada PSJIE na Brdu kod Kranja, koja je usvojena 2018. tokom ljubljanskog predsedavanja, sadrži posebne odredbe u vezi sa učešćem i predsedavanjem Prištine u PSJIE, koje predviđaju upotrebu neutralnih simbola i imena glavnih gradova zemalja u zvaničnim dokumentima koji se odnose na organizaciju bilo kakvih sastanaka, bez obzira na nivo", kazala je Paunović.

Ona je dodala da je Karakunis u pismu zatražio od organizatora sastanaka - Parlamenta u Prištini da u duhu promovisanja konstruktivnih politika u okviru stavova Parlamentarne skupštine PSJIE, termin "Republika Kosovo", kao i nacionalni grb, budu uklonjeni iz bilo kog dokumenta u kome su predstavljeni.

"Takođe, delegacija Grčke je izrazila i zabrinutost u vezi analiza koje su iznete u rezolucijama i izveštajima koje je pripremilo prištisko predsedavanje i ocenila ih kao neobjektivne i one koji se ne oslanjaju na kvalifikovane ili renomirane izvore", rekla je Paunović.

On je naglasila da svako relevantno pominjanje tzv. Kosova u bilo kom tekstu treba da bude propraćeno fusnotom, uz neprejudiciranje stavova o statusu i u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) 1244 i savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Govoreći na temu "Jačanje regionalne saradnje kroz unapređenje ekonomskog razvoja - Strategija za Jugoistočnu Evropu 2030" Paunović je istakla da Narodna skupština Srbije godinama aktivno učestvuje na sastancima PS PSJIE, u želji da doprinese unapređenju ekonomske saradnje i postizanju mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope.

"Posvećenost Republike Srbije regionalnoj saradnji nije deklarativnog karaktera, ona se svakodnevno potvrđuje kroz našu saradnju sa našim susedima u regionu, ali i u konstruktivnom, mirnom i diplomatskom rešavanju svih pitanja od značaja za region u kome se nalazimo", istakla je Paunović.

Ona je ocenila da zemlje regiona jugoistočne Evrope moraju da ostanu veoma oprezne i odgovorne, ali da međusobno sarađuje kao iskreni partneri, imajući u vidu ozbiljnost geopolitičke situacije, razmere izazova i neophodnost adekvatnih odgovora na krize.

"Kao država aktivno smo posvećeni reformskim procesima, i u punom kapacitetu doprinosimo inicijativama, politikama i mirovnim misijama u skladu sa našim ristupanjem EU. Dinamika evrointegracija je od izuzetnog značaja i za očuvanje reformskog zamaha kandidata za članstvo u EU, i značajan podsticaj dostizanja kriterijuma za članstvo, pre svega u interesu građana regiona", rekla je Paunović.

Dodala je da baš iz tog razloga i EU mora da ostane dosledna kada je reč o poštovanju principa i politike dijaloga i kompromisa i da ne sme da ostane nema na izazove u regionu, koji prete da destabilizuju to područije.

"Ono što je trenutno aktuelno za naš region i što će sigurno doprineti njegovom ekonomskom razvoju je Plan rasta za Zapadni Balkan s ciljem donošenja nekih od koristi članstva našem regionu pre pristupanja", rekla je Paunović.

Ona je ocenila da će napredak ostavaren kroz Plan rasta doprineti i sprovođenju Strategije za Jugoistočnu Evropu 2030, jer, kako je rekla, i Plan rasta i Strategija kao cilj imaju napredak regiona Zapadnog Balkana i regiona Jugoistočne Evrope.

"Važno je da postanemo region koji je na visokom nivou digitalnog i tehnološkog razvoja, kako bi odgovorili ekonomskim izazovima 21. veka, i kako bi postali konkuretniji igrač na globalnom tržištu. To sve zahteva zajednički odgovor i uspostavljanje još intenzivnije regionalne saradnje", rekla je Paunović.

Paunović je dodala da se Srbija obavezala učešćem u različitim formatima da će sprovesti potrebne reforme i promovisati regionalnu saradnju u brojnim oblastima.

"Za nas su posebno važni CEFTA sporazum, Fond za Zapadni Balkan, Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Transportna zajednica u jugoistočnoj Evropi, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, te zaključivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu ZB", istakla je Paunović.

Paunović je na kraju poručila da je važno da zemlje regiona jugoistočne Evrope pronađu načine za unapređenje postojećih i utvrđivanje novih mehanizama saradnje i istakla opredeljenost Srbije za razvoj i jačanje prijateljskih veza sa članicama PSJIE uz poštovanje osnovnih načela - mir, stabilnost i prosperitet.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Severna Makedoniji predsedava PSJIE do 30. juna, nakon čega će predsedavanje preuzeti Albanija.

Parlamentarna skupština PSJIE uspostavljena je 10. maja 2014. godine i predstavlja institucionalizaciju dugogodišnje parlamentarne saradnje zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.