21. jun 2024 12:50

Đedović Handanović sa Savetom stranih investitora o saradnji u energetskom sektoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović sa Savetom stranih investitora o saradnji u energetskom sektoru

Foto: TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom Saveta stranih investitora (FIC) o saradnji sa ovim poslovnim udruženjem na poboljšanju regulatornog okvira u sektoru energetike i rudarstva.

Đedović Handanović je istakla da je ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa svim postojećim i potencijalnim investitorima iz EU i drugih delova sveta, sa istoka i sa zapada.

"Napravili smo značajne pomake u unapređenju zakonodavnog okvira i nastavićemo da na tome radimo i u narednom periodu. Očekujemo da se uskoro na javnoj raspravi nađu izmene Zakona o energetici, koje treba da omoguće usklađivanje naših propisa sa novim energetskim paketom EU i da olakšaju poslovanje energetskih kompanija", rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Đedović Handanović je poručila da očekuju da u narednom periodu budu pripremljene i izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje treba da bolje zaštite interese države u korišćenju naših mineralnih resursa.

Ona je naglasila da su prve aukcije za tržišne premije za OIE bile veoma uspešne i dodala da se trenutno rade tržišne analize kako bi se što bolje pripremio drugi krug aukcija, koji je planiran ove godine.

Ministarka je navela da je usvajanje Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu u završnoj fazi, i da se uskoro očekuje početak javne rasprave o novoj Strategiji razvoja energetike, što je prilika i za investitore da uzmu aktivno učešće u procesu izrade strateških dokumenata.

Na sastavnku je zaključeno i da je potrebna bliža saradnja države sa privredom, pre svega sa izvozno orijentisanim kompanijama, na pripremama za uvođenje Mehanizma za prekogranično prilagođavanje emisija ugljenika (CBAM).

Predstavnici Saveta stranih investitora pohvalili su dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike u pripremi "Bele knjige", koja sadrži preporuke FIC-a za otklanjanje prepreka poslovanju, i istakli spremnost da aktivno učestvuju u unapređenju regulatornog okvira u Srbiji.