26. jun 2024 14:43

Slavica Đukić Dejanović sa predstavnicima Unicefa razgovarala o uspešnoj saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slavica Đukić Dejanović sa predstavnicima Unicefa razgovarala o uspešnoj saradnji

Foto: TANJUG/Ministarstvo prosvete

BEOGRAD, - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je danas, tokom razgovora sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju Ređinom de Dominikus i direktorkom kancelarije UNICEF-a za Srbiju Dejanom Kostadinovom veoma uspešnu saradnju sa tom organizacijom i zahvalila na dugogodišnjoj i plodonosnoj saradnji.

Kako je rekla zajedničke akcije i projekti koje sprovoimo imaju za cilj dobrobit deteta, a briga o deci, odnosno stvaranje kvalitetnih uslova za podršku deci na ranom uzrastu i njihovim porodicama je u najboljem interesu dece i prvi zadatak svakog odgovornog društva i osnov njegovog napretka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Inicijative i programi podrške deci i porodicama predstavljaju šansu za društvo da unapredi kvalitet brige o deci koja žive u nepovoljnim socio-ekonomskim okolnostima i kojoj je potrebna dodatna podrška, uz posvećeni zajednički rad svih relevantnih institucija", navela je ministarka.

Ona je istakla da je pred nama veliki zadatak da unapredimo društvenu brigu o mentalnom zdravlju i blagostanju roditelja i dece u Srbiji.

"Sigurno i podsticajno okruženje igra vitalnu ulogu u oblikovanju mentalnog zdravlja tokom života. Pozitivna iskustva u ranom detinjstvu, ljubav, pažnja, sigurnost, poštovanje i uvažavanje i podsticajna sredina, stvaraju čvrste temelje za emocionalnu stabilnost, samopouzdanje i sposobnost suočavanja sa stresom u kasnijim godinama za svako dete, roditelja i zajednicu", rekla je Đukić Dejanović.

Predstavnice UNICEF-a, istakle su veoma uspešnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, kao i nastavak zajedničkih projekta u budućnosti o unapređenju položaja dece i njihovih porodica, o kojima su razgovarali.

Posebno su ukazale na značaj programa "Poziv na akciju", realizaciju programa "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" i pohvalile "Godine uzleta", kao poseban program moderne organizacije rada u predškolskim ustanovama.

Zajednički je konstatovano, da dalje aktivnosti "digitalizacija" i "zelena agenda", treba da imaju odgovarajuće mesto u obrazovnom sistemu svih uzrasta.