27. jun 2024 18:02

Stručnjaci FBI najvišim ocenama ocenili učesnike policijske vežbe na Mitrovom polju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stručnjaci FBI najvišim ocenama ocenili učesnike policijske vežbe na Mitrovom polju

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova izveli su danas u nastavnom centru "Mitrovo polje" završnu vežbu "Aktivni strelci" kojom se unapređuju kapaciteti u borbi protiv savremenih bezbednosnih pretnji, a koja je organizovana u saradnji sa Biroom Stejt Departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona, u partnerstvu sa FBI - američkim Federalnim istražnim biroom.

Kroz ovu dvonedeljnu obuku, koju su vodili vrhunski stručnjaci iz FBI, prošlo je 50 naših policijskih službenika iz područnih policijskih uprava, kao i dvojica pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a.

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković zahvalio je FBI na prenošenju znanja i iskustava koje pripadnicima MUP-a Srbije, a koje su instruktori FBI ocenili najvišim ocenama.

Instruktori FBI, su kako je dodao izrazili izuzetno veliko zadovoljstvo stepenom obučenosti i zalaganjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova tokom obuke.

"Danas smo prisustvovali završnoj vežbi treće grupe MUP-a koji se obučavaju na temu postupanja u takozvanom pojavljivanju 'aktivnih strelaca'. Obuku sprovodimo uz saradnju sa FBI, kojem se izuzetno zahvaljujem na prenetom znanju i iskustvima u ovakvim oblastima, a koje su za nas do prošle godine bile neuobičajene", poručio je Ivković.

Obuka je, kako je naveo, pre svega prilagođena najbrojnijem sastavu pripadnika policije onih koje svakodnevno viđamo na ulicama, kojima su situacije koje su nam se desile prošle godine neuobičajene.

Na ovaj način podižemo stepen obučenosti pripadnika policije, koji će nakon vežbe sprovesti obuku i u svojim organizacionim jedinicama, rekao je Ivković, dodavši da su obuci prisustvovali policijski službenici svih policijskih uprava na teritoriji Srbije.

Ova specijalizovana obuka predstavlja osnovu za razvoj taktika u slučajevima napada aktivnih strelaca, a koja za cilj ima da se unaprede sposobnosti svih učesnika da efikasno reaguju i zaštite civilne ciljeve od masovnih napada kroz proaktivno planiranje i pripremu.

"Aktivni strelci" deluju brzo, koristeći element iznenađenja, sa ciljem da prouzrokuju što veći broj žrtava pre nego što budu zaustavljeni zbog čega je ključna brza i efikasna reakcija kako bi se minimizovale posledice i spasili životi.