29. jun 2024 19:00

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osuđuje ranjavanje pripadnika Žandarmerije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osuđuje ranjavanje pripadnika Žandarmerije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA/ DARKO RADULOVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je najoštrije osudilo ranjavanje pripadnika Žandarmerije u obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti i pozdravlja brzo otkrivanje identiteta počinioca, kao i potpunijeg konteksta i slike o ovom strašnom zločinu.

"Svaki akt nasilja zahteva nedvosmislenu osudu celokupne javnosti, te otkrivanje i primereno kažnjavanje za vinovnike. Ova načela postupanja i delovanja organa vlasti u demokratskim društvima tim pre moraju biti doslednija i efikasnija u slučajevima kada postoje sumnje u etničku ili versku motivaciju počinjenog zločina, jer takvi akti nasilja potencijalno imaju trajnije negativne posledice po toleranciju u celom društvu", saopštilo je Ministarstvo.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov podvukao je da mogući etnički ili verski razlozi za činjenje ovoga zločina ne smeju biti povod za nastanak mržnje ili druge nasilne odgovore, jer je u osnovi svih religija, pa tako i islama, delotvorno mirotvorstvo, čovekoljublje, uzajamno poštovanje i tolerancija, zaključuje se u saopštenju.

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je danas u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu. Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar.