30. jun 2024 13:52

IPESE: Teroristički napad u Beogradu inspirisan antisemitskom propagandom

Izvor: TANJUG

podeli vest

IPESE: Teroristički napad u Beogradu inspirisan antisemitskom propagandom

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Teroristički napad ispred ambasade Izraela u Beogradu, u kom je vehabija hicem iz samostrela u vrat ranio pripadnika Žandarmerije Republike Srbije, posledica je antisemitske propagande koja je sve jača tokom rata na Bliskom istoku, naveo je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE).

IPESE u analizi upozorava na značajni porast antisemitizma u Evropi, a navodi da takvom stavu najviše doprinosi rat u Pojasu Gaze i ''propaganda Hamasa'', ali i ruska invazija na Ukrajinu, kroz ''antisemitske'' napade na predsednika Volodimira Zelenskog, koji je jevrejskog porekla.

''Kriviti Jevreje za postupke Države Izrael je aktivnost koja prevazilazi zakonsko pravo na protest i izražavanje neslaganja sa politikom Izraela.'', navodi se u analizi IPESE-a.

Antisemitizmu su naročito sklone krajnje desničarske i krajnje levičarske ideologije, a širi se na dva načina - kroz propagandne materijale koje dele Islamska država i druge terorističke organizacije, ali i kroz plasiranje neonacističke propagande, maskirane idejom suvereniteta i antiglobalizma, zaključuje IPESE.

Istaknuto je da nije neophodno da se pojedinac pridruži terorističkoj organizaciji da bi bio radikalizovan, već da je za to često dovoljan antisemitski sadržaj dostupan na internetu, kao što je ''Hamasova ratna propaganda''.

U izveštaju o Antisemitizmu za 2022. godinu Agencije EU za fundamentalna prava naglašeno je da je u porastu govor mržnje zasnovan na antisemitizmu na internetu i predstavlja izazov za prijavljivanje i beleženje takvih incidenata.