30. jun 2024 16:12

Maja Gojković: Za Pokrajinsku vladu rodna ravnopravnost jedno od prioritetnih pitanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: Za Pokrajinsku vladu rodna ravnopravnost jedno od prioritetnih pitanja

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković rekla je danas je rodna ravnopravnost jedno od prioritetnih pitanja za novu Vladu zbog čega je i formirano Koordinaciono telo za tu oblast na čijem čelu se ona nalazi.

"Formirali smo odmah Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na čijem sam čelu i to je neki kontinuitet politike jer sam to radila i u Vladi Republike Srbije, a to je da iskoristimo taj potencijal i da vidimo šta možemo da uradimo, da ženska populacija bude više uključena i iskorišćena kao univerzitetski kadar i kao žene koje su naučnice, šta nam je sve potrebno, kako iskoristiti te neke moderne inovacijeu svakoj oblasti života", rekla je Gojković za TV Prva, a na pitanje šta su prioriteti u radu nove Vlade.

Na pitanje da li se zna kada će Fruškogorski koridor da bude završen, Gojković je navela da može da se očekuje da pruga bude završena u novembru ili decembru.

"Možemo svi da učestvujemo u toj privilegiji da od Novog Sada do Subotice dođemo za nekih 45 minuta i očekujemo da mađarska strana nastavi taj projekat", rekla je ona.

Dodala je da Fruškogorski koridor izuzetno važan projekat koji se radi zajedno sa izvođačima iz Kine i da će on predstavljati veliki benefit za građane.

"To je nešto fantastično i mi u 2025. godini možemo da se radujemo završetku tog značajnog i velikog projekta. To nisu neki spomenici koje mi ostavljamo iza sebe, pa sad sami sebi da se divimo kako smo uradili nešto veliko, nego je to nešto što zaista znači život građana Srbije i naravno pogotovo ako živite u pokrajini", rekla je ona.

Komentarišući potpisani sporazum sa Kinom, Gojković je iskazala zadovoljstvo što se to dogodilo na početku njenog mandata, posebno jer sutra stupa na snagu veliki sporazum o slobodnoj trgovini koji je Kina potpisala sa Srbijom.

"I tu ulazimo među tri zemlje u svetu. Mislim da su samo Švajcarska i Irska zemlje koje imaju takvu pogodnost. Ogromna stvar je za Srbiju. Ogromne mogućnosti od sutra. Preko deset hiljada naših proizvoda će po tom povoljnom režimu moći da se uvoze u Kinu bez carina. Vojvodina sarađuje sa impozantnim brojem njihovih provincija", rekla je ona.