30. jun 2024 23:45

Brnabić: Protest protiv Rio Tinta licemeran, bivša vlast ih dovela u Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Protest protiv Rio Tinta licemeran, bivša vlast ih dovela u Srbiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da je protest protiv Rio Tinta u petak festival licemerja kakav nije videla za osam godina bavljenja politikom, budući da je okupio političare koji su učestvovali u vlasti koja je dovela Rio Tinto, kao i građane koji su svoja domaćinstva prodali upravo Rio Tintu.

Brnabić je za TV Pink rekla da je opozicija zloupotrebila Rio Tinto, ali da će se kao predsednica Narodne skupštine trudti da pokrene javni razgovor i debatu, kao i u plenumu zakonodavnog tela.

"Skupštinski plenum na kraju, ali ona ima ulogu koja je mnogo šira - to je mesto gde mi, poslanici vlasti i opozicije pozivamo političare, nevladine organizacije, civilno duštvo, kao i eksperte o toj temi, a ne eksperte šireg spekta i da razgovaramo na osnovu činjenica", naglasila je Brnabić.

Dodala je da joj je skup u petak bio neverovatan i upitala građane koji su prodali svoju zemlju i domaćinstva Rio Tintu šta sada očekuju od države.

Srbija je bezbedna zemlja, ulaže u svaki deo, bez obzira na etnički sastav

Ana Brnabić rekla je danas da je Srbija bezbedna zemlja koja ima odlične ekonomske rezultate i koja podjednako ulaže u svaki deo svoje teritorije, bez obzira na etnički sastav građana, ali i da će jučerašnji događaj dodatno zbližiti pripadnike svih nacionalnosti u našoj zemlji.

Brnabić je za TV Pink rekla da su naše bezbednosne službe uradile dobar posao, naročito žandarm Miloš Jevremović, kao i da u mnogo zemalja teško može da se vidi toliko pripremljena i obučena žandarmerija kao naša.

Navela je da joj je sada, posle tog događaja, jasno zbog čega veliki broj zemalja, posebno afričkih, često od Srbije traži podršku u obuci pripadnika bezbednosnih službi.

"Bezbednosne službe će i dalje raditi svoj posao i imaće odličnu saradnju sa svim ostalim službama", rekla je Brnabić.

Neverovatno je da Hrvatska preti Crnoj Gori zbog Rezolucije o Jasenovcu

Predsednica Narodne skupštine izjavila je večeras da je neverovatno da Hrvatska preti Crnoj Gori na evropskom putu zbog Rezolucije o Jasenovcu, koju je Podgorica usvojila u petak.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Rezolucija o Jasenovcu šalje namernu politiku podele unutar te zemlje i da će Hrvatska preduzeti mere koje smatra primerenima za ovakve, kako je naveo, poteze "instrumentalizacije parlamentarne većine" s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice. 

Brnabić je, komentarišući ovaj predlog u emisiji Hit Tvit na Pinku, rekla da smatra da je ovo velika i važna stvar.

"Meni je beskrajno tužna, ali i zanimljiva reakcija zvaničnika iz Hrvatske. Odjednom je to neprijateljski akt prema Hrvatskoj, a nisu tako mislili kada su bili kosponzori srebreničke rezolucije", rekla je Brnabić.