1. jul 2024 12:30

Marković: Rezolucija o Jasenovcu iskupljenje CG za podršku rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marković: Rezolucija o Jasenovcu iskupljenje CG za podršku rezolucije o Srebrenici

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Istoričar Predrag Marković izjavio je danas da je rezolucija o Jasenovcu, koja je u petak usvojena u crnogorskom parlamentu, na neki način iskupljenje Crne Gore za podršku rezolucije o Srebrenici jer su oni rekli "evo sada pokazujemo principijalan stav i osuđujemo sve vrste genocida".

On je u izjavi za Tanjug rekao da u tom smislu to nije loša vest za Srbiju, ocenivši da je neobičan izbor logora jer logori Dahau i Mathauzen nisu bili logori smrti kao što je to bio Jasenovac.

"Neobično je da je to prva takva rezolucija u Crnoj Gori", istakao je istoričar.

Komentarišući reakciju Hrvatske koja je oštro osudila ovu odluku Podgorice i saopštenje Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) u kojem se izražava žaljenje što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli da se odraze na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore, Marković je rekao da smatra da rezolucija ne može da ugrozi evrointegracije Crne Gore jer je briselska administracija vrlo malo upućena u ove istorijske stvari.

"Jedino ako Hrvati ne dignu oko toga veliku buku, ali ne verujem pošto je teško dokazati da Jasenovac nije genocidni projekat, tako da ne verujem da će Hrvati mnogo u evropskim okvirima da talasaju oko toga", ocenio je on.

Marković smatra da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Crnoj Gori u julu poboljšati odnose između dve "sestrinske države", istakavši da rezolucija ipak vraća u ravnotežu neke stvari jer je posle rezolucije o Srebrenici izgledalo da se crnogorska politička elita udaljila od Srbije.