1. jul 2024 12:42

Odbornici raspravljaju o budžetu grada, predviđeno 173 milijardi dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbornici raspravljaju o budžetu grada, predviđeno 173 milijardi dinara

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaju danas o Predlogu budžeta grada za 2024. godinu koji iznosi više od 173 milijardi dinara i kojim su predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica.

Sekretarka za finansije Katarina Čubić navela je obrazlažući Predlog budžeta da su njime predviđena sredstva za pomoći za decu u iznosu od 20.000 dinara, koju je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Ona je rekla i da prema predlogu subvencije iz budžeta grada za tekuće poslovanje GSP-a u ovoj godini iznose tri milijarde dinara.

Čubić je obrazlažući druge tačke dnvnog reda navela i da je Predlogom odluke u utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština, predviđena preraspodela prihoda i da su definisani procenti prihoda koji se dele između grada i gradskih opština.

Odbornik liste "Beograd sutra" Miroslav Čučković pozvao je kolege da u što kraćem roku usvoje predlog rebalansa bužeta kako bi sve gradske opštine mogle da funkcionišu.

"Pogledi svih lokalnih skupština opština uprti su u nas. Sve opštine su blokirane i ne mogu da funkcionišu dok mi ne usvojimo ovaj današnji dokument. Te vas pozivam da ga svi zajedno usvojimo što je moguće kraće, kako bi lokalni parlamenti mogli da zasedaju i da usvoje svoje okvire budžeta da bi nastavili da funkcionišu", rekao je Čučković.

On je rekao da je novim budžetom gradskim opštinama data veća nadležnost i mogućnosti za rad.

Čučković je rekao da se grad vraća u normalne finansijske tokove i da je neophodno da gradske službe - GSP, Beograd Put i Beogradske elektrane počnu pripreme za predstojeću zimu.

Ističe da i škole i vrtići treba da počnu da se pripremaju za novu školsku godinu.

"Ovaj budžet će omogućiti izgradnju svih stanica metroa i svega što je vezano za Ekspo da bi bio postignut cilj da prosečna plata do 2027. bude 1.400 evra i penzija 650 evra", poručio je Čučković.

Odbornica Zeleno levog fronta, Natalija Simović ocenila je, sa druge strane, da je predloženi budžet, budžet "praznih obećanja i betonizacije".

Kako je rekla, deli se jednokratna pomoć u vidu vaučera, a ne rešavaju se socijalni problemi građana.

Prema njenim rečima, "vaskrsli su projekti" poput jarbola, gondole, linijskih parkova, a kako tvrdi, nema "ni dinara" za produženje tramvajske i trolejbuske mreže.

Odbornik odborničke grupe NPD-DS Saša Mihajlović rekao je da je u predloženom budžetu razvojni deo budžeta smanjen za 16 miliijardi, a da su smanjene i stavke za zaštitu životne sredine, socijalna davanja i kulturu.

"Više od 10 milijardi, što je sedam odsto budžeta ide za otplatu kamata dugova", tvrdi Mihajlović.

Neki odbornici opozicije kritikovali su da nisu imali dovoljno vremena za pripremu, jer su, kako kažu, kasno dobili materijal za sednicu.

Sednici ne prisustvuju odbornici odborničke grupe Kreni-promeni koja je napustila Skupštinu grada odmah po verifikaciji mandata.