1. jul 2024 12:44

Adamović: Rezolucija koja priznaje srpsko stradanje je što se tiče Srbije dobrodošla

Izvor: TANJUG

podeli vest

Adamović: Rezolucija koja priznaje srpsko stradanje je što se tiče Srbije dobrodošla

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Istoričar Saša Adamović izjavio je danas da je rezolucija koja priznaje srpsko stradanje u Drugom svetskom ratu, što se tiče srpskog naroda, dobrodošla i da mi takvu rezoluciju moramo da pozdravimo.

On je to rekao za Tanjug povodom usvajanja Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu i dodao da, s obzirom na negativna iskustva koja je Srbija imala sa nekim drugim rezolucijama koje su bile izrazito antisrpske i direktno su štetile sprskom narodu i srpskom nacionalnom interesu, da se čini da je nešto počelo da se menja na bolje.

"Bez obzira što rezolucija o Jasenovcu koja je nedavno usvojena u crnogorskoj skupštini na koju se mogu staviti određene primedbe s obzirom da ona sadrži neke delove koji na neki način odvraćaju pažnju od suštine a to je stradanje srpskog naroda u NDH, ona je svakako korisna i na neki način legitimizuje naša nastojanja da konačno na pravi način progovorimo o srpskim žrtvamai srpskom stradanju u Drugom svetskom ratu", naveo je istoričar.

Adamović kaže da je reakcija Hrvatske koja je oštro osudila ovu odluku Podgorice potpuno očekivana, jer Hrvatska otvaranje pitanja genocida nad Srbima u NDH uvek doživljava kao napad na Hrvatsku i njene nacionalne interese.

"Nije mi čudno čak ni pretnja koja dolazi od hrvatskih vlasti da će na neki način kazniti Crnu Goru zbog te rezolucije. Hrvati takođe podržavaju sve antisrpske rezolucije, ali ovu rezoluciju koja uzima u obzir srpsko stradanje ne prihvataju i odbacuju", dodao je on.

On smatra da Srbija treba da se okrene sebi i svojim državnim i nacionalnim interesima i da sa tih pozicija ostvaruje saradnju sa drugim državama, bez obzira koliko su one u ovom trenutku antisrpski orijentisane.

Na pitanje da li rezolucija o Jasenovcu može da ugrozi evrointegracije Crne Gore, Adamović je rekao da se postavlja pitanje da li su u ovom trenutku i moguće evrointegracije Crne Gore ili bilo koje druge države sa Zapadnog Balkana koje nisu članice EU, s obzirom da ne postoji neko veliko oduševljenje za prijem novih članica u EU.

"Mislim da je sa Crnom Gorom završen posao još primanjem Crne Gore u NATO, tako da je ulazak u EU zapravo sekundarno pitanje", ocenio je istoričar.

Kako je naveo, od najavljene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Crnoj Gori u julu očekuje nastavak ispravne politike Srbije prema Crnoj Gori i produbljivanje odnosa između Srbije i Crne Gore, ocenivši da su usvajanje rezolucije o Jasenovcu i poseta predsednika Vučića Crnoj Gori koraci u dobrom pravcu ka poboljšanju i produbljivanju odnosa ove dve zemlje.