1. jul 2024 12:51

Ministarstvo: Čestitke Mađarskoj, uvereni smo u sposobnost da radi na proširenju EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo: Čestitke Mađarskoj, uvereni smo u sposobnost da radi na proširenju EU

Foto: Shutterstock.com/motioncenter, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je danas Mađarskoj preuzimanje predsedavanja Evropskom unijom i navelo da je uvereno u sposobnost Mađarske da ispuni svoje proklamovane prioritete tokom trajanja predsedavanja, u prvom planu proširenje EU, naročito kada je reč o Zapadnom Balkanu.

"Uvereni smo u sposobnost Mađarske da, tokom šestomesečnog predsedavanja Unijom, ispuni prioritete, što uključuje i proširenje EU", stoji u objavi na zvaničnom Iks nalogu Ministarstva spoljnih poslova koje je podelilo obaveštenje Evropskog saveta o preuzimanju predsedavanja.

Kako je zvanična Budimpešta ranije najavila, jedan od sedam prioriteta tokom šestomesečnog predsedavanja biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja, uz poruku da EU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana.

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se u programu.

"EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Evropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu", navodi se u programu.