1. jul 2024 13:40

Strahinja Subotić: Ankete s pravom dale prednost desnici u Francuskoj, očekuje se pobeda u drugom krugu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Strahinja Subotić: Ankete s pravom dale prednost desnici u Francuskoj, očekuje se pobeda u drugom krugu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike rekao je danas da su ankete s pravom dale prednost desnici na parlamentarnim izborima u Francuskoj, kao i da zbog njenog uspona vlada veliki strah hoće li stranke centra ili levice uspeti da zauzu taj talas u sledećem krugu glasanja, ali i velika verovatnoća da će stranke desnice udruživanjem usvojiti većinu.

Subotić je, gostujući na Tanjug TV, prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj opisao latisnkom izrekom "Hanibal je pred vratima" i rekao da je zapravo vođa Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela pred vratima, kao i da predsednik Francuske Emanuel Makron trenutno poziva svoje glasače da se u drugom krugu udruže sa levicom.

"Iako je levicu tokom kampanje optuživao za mnoge stvari, on sada stavlja do znanja biračima da mu je levica prihvatljivija od desnice. Nasuprot njemu, desnica ne poziva svoje glasače da glasaju ni za kog drugog osim za njih i na taj način osiguravaju da prvi put u istoriji dobiju apsolutnu većinu", kaže Subotić.

Dodao je da je desnici cilj da osvoji većinu koja će im omogućiti komforno vladanje u narednom periodu, što bi trebalo da bude veliki kapital za predsedničke izbore koji Francusku čekaju 2027. godine.

"To je godina kada će Makron stupiti sa pozicijom moći i neće moći opet da se kandiduje i tu će biti velika nada da ćemo, iz ove situacije koje će možda dovesti do kohabitacije, imati i premijera i predsednika, što bi trebalo da omogući desnici da u punom kapacitetu sprovede svoje zamisli u dela", objašnjava Subotić.

Komentarišući podatke koji govore da bi Nacionalno okupljanje moglo da obezbedi između 240 i 270 poslanika u novom sazivu parlamenta, Subotić kaže da ta stranka ne bi mogla da ima apsolutnu većinu, jer brojke koje se predviđaju iznose oko 43 odsto.

Ipak, dodaje da to ne znači da se neće doći do 50 odsto, budući da se Nacionalnom okupljanju mogu priključiti Republikanci kao klasična centristička partija, kao i još ekstremnija desničarska partija "Rekonvista" krajnjeg desničara Erika Zemura.

"Desnica u Francuskoj nije jedinstvena i sve izgleda kao da će se oni dodatno udružiti kako bi se 43 odsto Bardelove stranke popelo na 50 odsto", kaže Subotić.

Dodaje da, ukoliko Nacionalno okupljanje ne uspe da osvoji većinu čak ni udruživanjem, to ne bi bio katastrofalan scenario za Bardelu jer će, shodno Ustavu Francuske, ako ni jedna partija ne osvoji dovoljnu većinu za formiranje vlasti, građani morati da čekaju još godinu dana.

"Kao što sam rekao, sve oči su uprte ka 2027. godini. I ako Bardela možda sad neće nužno moći da uzme tu apsolutnu većinu, njihove cilj je da se usmere sve snage, da se pokaže da stranke centra i levice ne mogu odgovoriti na sve ključne izazove sa kojima se Francuzi danas suočavaju. Imajući u vidu da Bardela ima tek 28 godina, on ima veći broj godina nego što ima procenata, što pokazuje da ima strpljenje i luksuz da sačeka još malo, ali deluje da će desnica kad-tad uzeti apsolutnu većinu u Francuskoj", dodaje Subotić.

Istakao je da se odnos snaga ni u drugum krugu neće drastično promeniti, kao ni da je Francuska zapravo izrazito ideološki polarizovano društvo, te da će nemogućnost da seformira efektivna vlast dodatno probuditi razlike što što će, kako je rekao, posebno ići naruku desnici.

Komentarišući demonstracije i nerede odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata, Subotić kaže da Francuzi imaju sklonost da svoje zadovoljstvo često iskazuju na ulicama što ocenjuje kao slanje loše slike o Francuskoj kao državi, naročito uoči Olimpijskih igara u Parizu.

"U tom pogledu, to potvrđuje moju tezu, da je reč o izrazito polarizovanom društvu koje će ostati polarizovano i koje će se dodatno polarizovati u narednom periodu. Ovo predstavlja veliki poraz za Makrona i njegove pristalice koje su prvobitno imale apsolutnu, pa onda na drugim izborima relativnu većinu, a sada postoju treća najjača partija", kaže Subotić.

To, prema njegovim rečima, znači da, čak i da zamislimo da pobedi levica, Francusku očekuje kohabiutacija.

Govoreći o pobedi desnice, Subotić kaže da bi to za Zapadni Balkan i politiku proširenja bila loša vest iz dva razloga - oni ne žele proširenje EU, a uz to su veoma skeptični kada je proširenje prema Zapadnom Balkanu u pitanju.