2. jul 2024 10:20

Obradović: Ne treba potcenjivati tehnički dijalog Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović: Ne treba potcenjivati tehnički dijalog Beograda i Prištine

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Darko Obradović iz Centra za strateške analize izjavio je danas, povodom nastavka tehničke runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, da ne treba potecenjivati tehnički dijalog jer je on forma koja rešava "zareze".

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će sazvati glavne pregovarače dve strane u Briselu da razrade konkretne korake za deblokadu primene Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa, Obradović je za Tanjug ocenio da to više deluje kao priprema za rad nove komisije koja će uložiti mnogo veći pritisak na Prištinu zato što je gepolitički interes da do normalizacije odnosa dođe.

"Pitanje normalozacije odnosa između Beograda i Prištine više nije pitanje dve strane, nego je pitanje stabilnosti ovog dela Evrope i pitanje toga da svi budemo članica EU do 2030. godine. Očekujemo konkretne mere prema Prištini koje će uslediti nakon novembra", naveo je on.

Obradović je podsetio da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prošle nedelje u Briselu jer nema argumente i kupuje vreme, zbog čega smatra da je Srbiji mnogo korisniji ovaj tehnički deo koji će kvalitetno mapirati stvari za budućnost.

Komentarišući napad na izraelsku ambasadu i pripadnika Žandarmerije u subotu, Obradović je ocenio da je problem radikalizovani pojedinac koji je bio u kontaktu sa povratnicima, Hamasova ratna propaganda koja se širila, ali i činjenica da je neko napravio plan da eliminiše žandarma kako bi uzeo njegovo oružje i krenuo dalje u krvavi pir.

"Ovde imamo posla sa ćelijom, kako nam je javno saopšteno, i mislim da onog trenutka kada se budu svi kraci te ćelije stavili pod istražne radnje, bitno je da se ustanovi da li su nalog dobili od spolja ili su nalog sami sebi dali", istakao je on.

Ukoliko oni komuniciraju sa širom organizacijom preko neke osobe ili interneta, Obradović kaže da će to zahtevati da se antiterorističke mere, antiteroristički planovi i bezbednosne procene zanove kako do ovoga ne bi došlo u budućnosti.